Øya ligger flott til i skipsleia til Tromsø, cirka 15 kilometer sørvest for Tromsøya. Den er ubebodd, men har siden 1981 var brukt til oppdrett av moskus. De fleste av dyrene har nå fått ny adresse, men tre dyr er fortsatt igjen på øya.

– Det er også grunnen til at vi oppfordrer folk til ikke å gå i land på egen hånd. Den ene moskusen er en okse, som kan være ganske uregjerlig. Det er fullt mulig å få en visning, men da bør man ta kontakt med oss først, sier megler John Rye-Holmboe i Privatmegleren.

Går fritt

Moskusene, som går fritt rundt på øya, tilhører Universitetet i Tromsø. Det gjør også selve øya, som ble lagt ut for salg i september i år. De tre moskusene følger ikke med på kjøpet, men får bo på øya til salgsprosessen er avsluttet.

– Med mindre kjøperen av en eller annen mystisk årsak skulle ønske å beholde dem, blir de hentet når øya er solgt, opplyser leder for moskus-prosjeket ved universitetet i Tromsø, Arnoldus Blix.

Den lille flokken, som han refererer til som ”vaktstyrken”, består av to fullvoksne kuer og en okse. Sistnevnte er på akkurat denne tiden i brunst, og uventet besøk vil ikke bli godt mottatt.

– Det er snakk om en okse på 350 kilo, og han er i toppform. Han oppsøker folk, og derfor er det ikke trygt å gå i land. Dette er et farlig dyr, sier Blix.

Kan selges

Potensielle kjøpere har imidlertid ikke latt seg skremme av øyas lille vaktstyrke.Ifølge Rye-Holmboe er det flere interessenter, men ingen har foreløpig gitt bud.

– Det er i all hovedsak privatpersoner som har vist interesse. De har ikke gitt noen signaler på hva de ønsker å bruke øya til, sier han.

Inntil videre får altså moskusene ha øya i fred. Deres videre skjebne vil først bli beseglet når øya er solgt.

– Vi har et godkjent anlegg for moskus i byen, så hvis det dukker opp en kjøper har vi ikke andre planer enn å frakte dem dit. Her kan vi enten beholde dem som forsøksdyr, eller vi kan selge dem. Både dyrehager og naturparker er veldig interessert å moskuser, så det er ikke noe problem å få dem solgt, sier Blix.