Russerne inntar Olavsvern

Det ble betegnet som NATOs viktigste marinebase i nord. Nå kommer i stedet russerne med sine forskningsskip.

Styreleder Gunnar Wilhelmsen i Olavsvern Group AS opplyser at tre russiske forskningsskip vil ligge til kai ved den tidligere marinebasen gjennom vinteren.  Foto: Marius Fiskum

nyheter

I alt tre russiske seismikkskip skal ligge i vinteropplag ved den nå privateide Olavsvern, ifølge styreleder Gunnar Wilhelmsen i Olavsvern Group AS.

– Vi driver et sivilt anlegg hvor vi blant annet leier ut kaiplass, og agenten deres forespurte flere tilbydere før vi til slutt valgt, sier Wilhelmsen til iTromsø.

Mye mannskap

Han opplyser at minst to av skipene skal ligge i til kai ved Olavsvern fram til våren, mens det er mer usikkert hvor lenge det siste skipet blir liggende i Ramfjorden.

Wilhelmsen antar at skipene i tillegg til kaiplass også vil kunne ha behov for tilgang på ulike tjenester, både fra Olavsvern Group og øvrige deler av det lokale næringslivet.

LES OGSÅ: Deler av Olavsvern solgt til Uno X Energi

– Skipene har bra mye mannskap om bord, og jeg regner med at de skal gjøre noe mens de ligger her i vinter, sier Gunnar Wilhelmsen.

Stort selskap

Ifølge TV2, som først omtalte saken, ankom det ene av seismikkskipene – ”Akademik Nemchinov” – Olavsvern mandag denne uken. Skipet er eid av ”Sevmorneftegeofizika” (SMNG), som på egne nettsider opplyser at de er det største marine geofysiske selskapet i Russland.

LES OGSÅ: Trenger mer plass på Olavsvern

Olavsvern ble nedlagt som marinebase i 2009. I august 2013 ble anlegget solgt til Gunnar Wilhelmsens Triko AS og samarbeidspartnerne i Olavsvern Group AS for 38,1 millioner kroner.

LES OGSÅ: Olavsvern har fått nye eiere

Det er antatt at NATO opp gjennom årene brukte nærmere 4 milliarder kroner på den topphemmelige ubåtbasen, som hadde til hovedoppgave å støtte sjøforsvarets undervanns- og missiltorpedobåter.

Olavsvern Group har som mål å betjene økt petroleumsaktivitet i Barentshavet og det nordlige Norskehavet.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter