Sykepleiere reagerer på matinnskrenking

UNN innfører matinnskrenking på alle sine kostkjøkken. – Det var lite mat fra før. Nå blir det enda mindre, sier sykepleier.

MINDRE MAT: At UNN nå kartlegger hvilke påleggsvarianter det spises lite av vekker bekymring hos de ansatte. 

nyheter

Forrige uke fikk kostverter og sykepleiere på Universitetssykehuset Nord-Norge beskjed om en matinnskrenking ved alle kostkjøkkenene på de forskjellige avdelingene. Til iTromsø forteller en sykepleier, som ønsker å fremstå som anonym, at dette har skapt reaksjoner.

LES OGSÅ: Sykehusapoteket slaktes i nytt tilsyn

– For det første er det veldig lite mat på kostkjøkkenene, og maten som er der trenger vi til de pasientene som er dårlig ernært. Nå blir det enda mindre, forteller sykepleieren.

LES OGSÅ: Vil tilby UNN-pasientene pleie hjemme

Går utover pasientene

Sykepleiere er pålagt å ha fokus på pasientenes ernæring. Det er de som gjør tiltak om en pasient er underernært eller behøver spesiell kost.

– Vi vil jo det beste for pasientene. Flere pasienter trenger ernæringsrik mat, og mat som stimulerer matlysten. Vi reagerer på at nedskjæringene går utover pasientene, sier sykepleieren.

LES OGSÅ: UNN må stramme inn

Feil prioritet

Sykepleieren mener at ledelsen kunne gått andre plasser og sett på nedskjæringer, og ikke tatt maten ifra pasientene. Videre forteller sykepleieren at mange pasienter er underernært, og da spesielt kreftpasienter. Mye av maten som fjernes er pålegg og brød, og det er derfor frokost, mellommåltider og kveldsmat nedskjæringene går ut over.

– Nå får de et dårligere mattilbud. Har de dårlig matlyst fra før av kan de komme dårligere ut av dette, sier sykepleieren.

Sykepleieren mener det er smålig av sykehuset å la nedskjæringer i økonomien gå utover pasientene.

– De gir med den ene hånda, og tar med den andre. Nå tar de noe man er avhengige av.

LES OGSÅ: Tillitsvalgt frykter for sikkerheten.

– Ikke et kutt

Kjøkkensjef ved UNN, Stein Fredriksson, forteller imidlertid at det ikke er gjort noen endringer i matleveransene fra kjøkkenets side.

– Alle våre 17 serveringspunkter får nok mat til å oppfylle pasientenes energibehov. Det eneste som gjøres nå, med tanke på både økonomi og miljø, er å kartlegge enkelte påleggsvarianter som vi erfarer blir liggende ubrukt på avdelingene og dermed må kastes. Her kan eksempelvis én type syltetøy bli tatt bort. Men ingen pasienter skal sulte, og der tilbys fire daglige måltider til alle, sier han.

Også drifts- og eiendomssjef Gina Johansen kan forsikre om at alle pasienter får både nok og god mat.