Frykter gårdeierne vil bli straffet for helgeforsøpling

Gårdeier Bertil Grødahl frykter at gårdeierne i sentrum vil bli straffet for helgeforsøplingen i byen.

FRYKTER URETTFERDIGHET: Bertil Grødahl frykter at gårdeiere i sentrum får svi for helgeforsøplingen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Bertil Grødahl er en av mange gårdeiere i sentrum som ifølge de nye politivedtektene vil bli holdt ansvarlige for å holde orden rundt eiendommene sine.

Det er i grunn vel og bra, mener han – men samtidig frykter han at gårdeierne er de som vil sitte igjen med svarteper som følge av den omfattende forsøplingen av bygatene i helgene.

Les også: Tromsø Parkering får ansvaret for å bøtelegge forsøpling.

Forsøpling

– Det ser jo ikke ut lørdag og søndag morgen når folk som har vært på byen har kastet matpapir, kebabrester og alskens søppel i gatene, sier han.

Dette mener han kan få store konsekvenser for alle som eier gårder i sentrum.

De nye politivedtektene slår nemlig fast følgende:

«Innenfor tettbygd strøk plikter man også å sørge for rengjøring av fortau og rennestein i umiddelbar tilknytning til eiendommen».

– Hva betyr det i praksis? Betyr det at jeg som gårdeier kan få bøter for at andre kaster søppel utenfor min eiendom, spør Grødahl.

Les også: Krever bøter for forsøpling.

Parkeringsvakter

Nylig ble det vedtatt at det er parkeringsvaktene i Tromsø Parkering som skal dele ut bøter til søppel-syndere. Han har liten tro på at disse vil gå gatelangs i sentrum i de sene natterstimer for å bøtelegge dem som faktisk kaster søpla.

– De vil nok heller bøtelegge gårdeierne – som da får ta skylda for noe de ikke kan påvirke i det hele tatt, sier Grødahl.

Han etterlyser derfor informasjon om hvordan de nye vedtektene skal håndheves, for han vil nekte å ta ansvar for andres synder.

Les også: - Søppelkassene er som fuglebrett.

Forsøplet hver helg

– Jeg har ingenting med søpla som kastes i gatene å gjøre. Jeg kan holde orden på mine ting, men jeg kan ikke stilles til svars for det andre gjør, sier han.

Grødahl har en næringseiendom i Storgatbakken og stort sett hver helg ligger det strødd med søppel utenfor huset.

– Jeg har en søppelkasse som står utenfor huset, men den pleier de forbipasserende å velte eller slepe av gårde. En morgen da jeg kom til huset så var søppelkassa helt enkelt forsvunnet, sier Grødahl.

Skal utøve skjønn

Vanja Terentieff (H), politisk rådgiver for byrådsleder, sier hun har tiltro til Tromsø parkerings håndtering av slike saker, og at det vil utøves skjønn.

– Politivedtektene er lagt til rette for å gjøre Tromsø til en bedre by å bo i, ved å gjøre den renere og sikrere. Da tenker vi blant annet på snørydding og fjerning av farlige istapper. Det er ikke slik at Tromsø parkering vil komme på søndagsmorgenen og lete etter matpapir og kebabrester. Det vil utøves fornuftig skjønn i slike saker, konstaterer hun.