Han driver firmaet Bryggebryggeren, som selger malt, humle og gjær til andre hjemmebryggere i landsdelen.

- Jeg har ikke noe eget butikklokale, ingen oppdatert nettside og driver slett ikke med noen reklame for virksomheten. Likevel dukker det opp nye kunder som vil starte med ølbrygging hver uke, sier Barstad, som er utdannet kjemiker, men de siste 4-5 årene er blitt stadig mer fascinert av øl og ølbrygging.

Hver uke får han nye henvendelser fra folk som starter med ølbrygging i Tromsø. Ikke alle brygger like mye, men mange vil prøve seg.

- Det er helt klart blitt en trend. Det er blitt tilgjengelig så mye forskjellig øl i butikk, og da oppdager man at det er mer enn bare pils der ute, sier Barstad.

Blir nysgjerrige

Han mener bølgen av hjemmebryggere kan sammenlignes med da kaffen kom og man fikk øynene opp for nye sorter og smaker.

- Folk har gjerne hørt at andre gjør det, eller smakt hjemmebrygget når de har vært på fest, og så får de lyst å prøve det selv, sier Barstad og legger til at han ofte selger ingredienser til personer som har fått ølbryggeutstyr i gave.

Selv brygger han omtrent 60 liter øl hver 14. dag.

- Det tok litt av da jeg ble spurt om å brygge øl til maten de serverer ved selskapslokalet til Ivan Lorentzen Fiskeforretning på Brensholmen. Der har vi nå både egne lutefisk-øl og boknafisk-øl.

Krever lite utstyr

Ved siden av vann trengs bare de tre ingrediensene malt, humle og gjær for å brygge øl. Det krever heller ikke mye utstyr for å prøve seg som ølbrygger i det små hjemme på kjøkkenbenken, poengterer han.

- Men skal man brygge større mengder enn 10-15 liter blir vanlige kokeplater og kasseroller for små. Hvis man vil brygge øl innenfor en spesiell stilart eller prøve å kopiere et vellykket øl krever det at man har bedre kontroll på prosessen. De som blir bitt av basillen innser fort at det de driver med egentlig er avansert bioteknologi, og at det kreves nøyaktighet som bare kan nås med spesialisert bryggeutstyr, avslutter den ivrige ølbryggeren.

Til bryggingen trenger man kun malt, humle og gjær. Prosessen består av flere trinn, men du kan enkelt gjøre det hjemme på ditt eget kjøkken. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen