Vil lokke tromsøværinger til helt nytt gigantsenter

155 butikker over fire plan. 85.000 kvadratmeter og 1270 p-plasser. Nå banker internasjonale motekjeder på døren i Murmansk.

DIGERT: Det nye kjøpesenteret i Murmansk blir med sine 85.000 kvadratmeter større en Jekta. FOTO: Alle foto, Dorinda invest. 

nyheter

Et shoppingmekka er kanskje ikke hva mange nordmenn forbinder med Murmansk, men sovjet-nostalgien som i flere tiår har blitt hengende ved byen, er gradvis visket ut. Når Murmansk mall i første kvartal 2015 åpner dørene - med sine 155 butikker, restauranter, kino og supermarked - er russerne klar til å hamle opp med konkurransen i Sverige, Finland og Norge.

LES OGSÅ: 14 år som Amfi Veita snart slutt

– Det er et svært bygg med friske fine farger, midt i Murmansk sentrum. Veggene på utsiden er ferdig, og det blir et imponerende bygg, sier generalkonsul Ole Andreas Lindeman ved generalkonsulatet i Murmansk.

Ny livsstil

Shoppingsenteret har fire plan, 155 butikker, en rekke restauranter og spisesteder, samt kino og et gigantisk parkeringsanlegg med 1270 plasser.

– Murmansk Mall blir det største shoppingsenteret nord for polarsirkelen. Det vil bli symbolet for den nye livsstilen i Murmansk-regionen, står det å lese i markedsføringen av prestisjeprosjektet.

LES OGSÅ: Måtte gi opp butikkdrømmen på Jekta

Generalkonsulen følger utviklingen i regionen tett, og mener Murmansk kan matche en hvilken som helst norsk by på handel, og ikke minst pris.

– Nordmenn som kommer til Murmansk i dag møter en moderne storby med alle de tilbud man forventer. Når det gjelder vareutvalg vil man oppleve liten ,eller ingen, forskjell fra Norge. Valutasituasjonen er også gunstig, og man vil få mer igjen for pengene her enn i Norge, sier han.

Spanske motekjeder

Ifølge russiske medier har store, internasjonale kjeder som McDonalds og Mango allerede leid seg inni Murmansk Mall, mens spanske motegiganter som Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius og Oysho er i sluttfasen av forhandlingene. Tiden da sovjetnips og matrjosjkaer var de mest spennende varerne, er definitivt over.

LES OGSÅ: Klesbutikken White åpnet dørene

– I dag tror jeg nok man vil se flere ting som man kjenner igjen, enn ting man finner underlig. Russiske forbrukere har en preferanse for vestlige varer, og det er nettopp derfor mange av dem reiser over grensen for å handle, sier generalkonsulen.

Infrastruktur

Han påpeker viktigheten av god infrastruktur for å øke grensehandelen - både fra Russland til Norge og vice versa.

– Grensetasjonen på Storskog er dimensjonert for mellom 150.000 og 200.000 reisende, mens vi i dag har tett oppunder 400.000 grensepasseringer. Det sier mye om reiseinteressen mellom landene, og vi ville satt stor pris på høyere regularitet - også med fly. Ruta fra Tromsø er viktig, for det er den eneste direkteruta vi har fra Norge til Murmansk, sier Lindeman.