Reagerer kraftig på hvalpåseiling

Hvalentusiaster reagerer på det de beskriver som en ren påseiling av en av knølkvalene som beiter i Kaldfjorden.

VITNER: Elaine Karlsdatter (nærmest) og Gunn Saunes var vitner til sammenstøtet mellom hval og båt onsdag.  Foto: Ronald Johansen

Reagerer: Elaine Karlsdatter reagerer på at enkelte båtførere går for nært hvalene som beiter rundt Kvaløya.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Onsdag ettermiddag var det samlet en stor gruppa knølkvaler i Henrikvika i Kaldfjorden. På land sto en stor gruppe hvalentusiaster som fulgte det mektige skuet bare noen hundre meter unna.

– Det var samlet åtte-ti båter like i nærheten av hvalene. Da fikk vi se hvordan en av båtene – en sjark – satte fart mot hvalflokken. Deretter rente båten rett inn i en av hvalene som lå i overflaten, forteller Elaine Karlsdatter.

Hun fulgte hendelsen gjennom kameralinsen og fikk tatt flere bilder av sammenstøtet.

Treffer under loffen

– Man ser hvordan båten treffer hvalen under den ene loffen og hvordan hvalen prøver å komme unna, sier hun.

Hun reagerer sterkt på at båtføreren ikke holdt seg på avstand fra de beitende hvalene.

LES OGSÅ: Se hvalene leke seg utenfor Kvaløya

– De andre båtene lå stille og på god avstand. Det var bare denne ene båten som kjørte rett inn i hvalflokken, forteller hun.

Gunn Saunes var også vitne til sammenstøtet.

– Man må ta hensyn til hvalene når man er ute i båt i nærheten av dem. Det er hvalen som må få være i fokus, ikke fotografene og båtpassasjerene, sier hun.

100 meter og fem knop

Hun viser til allment aksepterte regler for hvalsafari som eksempelvis er innført i Tysfjord.

– Der gjelder det å holde 100 meters avstand til hvalene, og ikke å holde over fem knops fart når man nærmer seg, sier hun.

LES OGSÅ: Røde Kors-øvelse ble hvalsafari

Hun sier at de fleste som bruker båt for å komme seg nært hvalene oppfører seg hensynsfullt, men at enkelte tar seg til rette for å komme så nært som mulig.

– Det ser ut som om det å få et så godt og nært bilde som mulig er det viktigste for enkelte, men hvalskuingen må foregå på hvalenes premisser, sier Saunes.

Kan dø

Elaine Karlsdatter sier at knølhvalen er et fredet pattedyr og at det å kollidere med en hval kan få grave konsekvenser.

– Om hvalen får hull i spekklageret så vil den dø. Da vil den fryse i hjel – sakte, men sikkert, sier hun.

Professor i arktisk biologi, Audun Rikardsen ved Universitetet i Tromsø, sier at det ikke er første gang båter og hvaler kolliderer.

– Vi ser ofte hvaler med merker etter båter, sier han.

Han mener at båtfolk må vise hensyn når holder seg i nærheten av hvaler.

– Man må vise hensyn, holde god avstand og følge hvalene bakfra. Man må ikke krysse foran hvalene, sa kan de bli skremte og stressede, sier Rikardsen.

Nysgjerrige hvaler

Følger man disse enkle reglene kan det betale seg godt, sier han.

– Om man er forsiktig og ikke skremmer hvalene så kan det hende at de blir nysgjerrige og selv søker opp båtene. Da vil man få en fantastisk opplevelse – en opplevelse man ikke får om man «jager» hvalene, sier han.

iTromsø har snakket med skipper Hermann Hansen om bord i den aktuelle sjarken – "Løveng". Han benekter at det var kontakt mellom båt og hval.

– Nei, jeg var ikke an i ham. Jeg slo stopp på båten da jeg oppdaget hvalen i overflaten, men da ble den redd og slo med loffene slik at vannsprøyten sto, sier han.

Relaterte saker: