- Ordet «homo» er fortsatt et skjellsord

Ordet «homo» er faktisk et av de mest brukte skjellsordene i barne- og ungdomsskolene i Tromsø.

ÅPEN BY: Ole Marius Johnsen håper at Tromsøs åpenhet kan bidra til å redusere mobbing av skeive personer. 

MOBBING: Marte Øien i Skeiv Ungdom frykter for at mobbingen er kommet for å bli, særlig når den nå kan utføres anonymt. Begge foto: Håkon Steinmo 

nyheter

Ifølge Ole Marius Johnsen, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners (LLH) lokallag i Tromsø, hører de ofte historier om mobbing.

– «Homo» brukes ofte noe negativt og rammer ofte om gutter som ikke nødvendigvis er interessert i fotball, sier Johnsen til iTromsø.

Kommet for å bli

Historiene til tross opplevde ikke LLH å få noen negative tilbakemeldinger på sitt Arctic Pride-arrangement på lørdag.

– Vi har ikke hørt noe stygt – verken på sosiale medier eller her på gata, fortsetter Johnsen.

LES OGSÅ: Ble slått, tråkket på, dyttet og trakassert

Han mener likevel at forholdet til det foreningen selv kaller «skeive personer» fremdeles er preget av uvitenhet. Dette inntrykket deler han med Marte Øien, sentralstyremedlem i Skeiv Ungdom.

– Mobbingen har tilsynelatende kommet for å bli og det ser ikke ut til at det har blitt mindre av den, sier Øien til iTromsø.

Mobbes i egen stue

Da er det kanskje særlig ille at mobbingen også følger etter offeret inn i stua.

– Tidligere var det gjerne begrenset til skolegården, men med den digitale mobbingen er man heller ikke trygg i sitt eget hjem, forklarer Øien.

LES OGSÅ: Arrangerer fakkeltog mot mobbing i Tromsø

Det betyr at selv om mobbingen kanskje har blitt mindre synlig, fortsetter den i enda større skala. Ifølge Øien er de hun representerer en kanskje særlig sårbar gruppe.

Brutal

– Når man står fram, føler man seg kanskje liten og verden oppleves som mer skremmende. Når mobbingen knyttes opp til ens egen identitet, oppleves den ekstra brutal, sier hun.

LES OGSÅ: "Kommentarer, blikk og latter har preget min barndom og min ungdomstid."

Det er en av grunnene til at Skeiv ungdom opprettet den såkalte Ungdomstelefonen.

– Dit kan folk ringe og snakke om hva som helst. Kanskje man har det kjipt og trenger noen å snakke med. Da stiller vi opp, avslutter Øien.

LES OGSÅ: - Gjør vondt i hjertet at jeg faktisk må spørre om noen vil være min venn

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter