Tar gjerne imot grisehoder

I 2001 brukte ekstrem-metallbandet Mayhem Mydlands grisehoder til sin konsert på Driv. Nå returnerer bandet til Tromsø i forbindelse med sitt 30-årsjubileum.

Mayhem opptrer ofte med grisehoder på staker under konsertene sine.  Foto: Pressefoto

GRISEKAMP: Sammen med Hogne Rundberg arrangerte Robert Dyrnes lekeslosskamp med grisehoder i 2001 foran Mayhems konsert.Foto: Håkon Steinmo 

Faksimile fra 2001.  Foto: Faksimile

nyheter

20. oktober 2001 sto Hogne Rundberg og Robert Dyrnes fram i «Tromsø» med et grisehode som skulle brukes i Mayhems sceneshow. Da «Tromsø» kontaktet kjøttbedriften den gang, reagerte de med sinne og uttalte at de ville ha stoppet salget om de visste hva hodene skulle brukes til.

– Vi fikk beskjed om å aldri vise oss der igjen, sier Robert Dyrnes, som igjen har booket bandet til Tromsø.

– Vi hadde pressekonferanse da vi fikk hodene over disken på Mydland. Så hadde vel jeg og Hogne Rundberg slåsskamp med grisehodene ute på gaten der mens media tok bilder.

LES OGSÅ: Gir ut bok om norsk pønk og hardcore

Ikke dyremishandling

Når bandet nå returnerer til Tromsø håper vokalist, Attila Csihar, at man får muligheten til igjen å henge opp grisehoder på staker fra scenekanten på Driv.

– Vi har ikke grisehoder på scenen hver gang. Det kommer ofte på forespørsel fra promotørene våre. Jeg tror det startet en gang på nittitallet, så ble det en tradisjon. Det handler overhodet ikke om dyremishandling. De er der for å representere døden, frykten, sykdom og den mørke siden av mennesker, forklarer Csihar, som selv er vegetarianer.

LES OGSÅ: Headbanger for en god sak

Grisene sjokkerer

Han fikk høre historien om den sjokkerte slakteren i Tromsø onsdag kveld og sier at å ha et grisehode på scenen i alle fall ikke bør sjokkere en slakter.

LES OGSÅ: – Den beste festivalen noen sinne

– Et grisehode blir som oftest kastet av slakterne uansett, så hvorfor ikke? I mange deler av verden får dyr, som skal bli slaktet, ikke sett solen en gang, hvor de helt sikkert ser på mennesker som guder som gir dem mat. Når de da kommer for å slakte dem er det nok et realt sjokk for dem, så hvorfor ikke stå på en scene å sjokke litt tilbake? sier vokalisten som understreker at hodene brukes til å formidle musikken på en bedre måte.

– Vil dere møte opp på Driv med grisehoder denne gangen?

– Vi gjør det ikke så ofte nå, men vi sier ikke nei takk til det, sier Csihar.

Bookingansvarlig på Driv, Robert Dyrnes, sier at man må møte opp for å se hva karene har med seg på scenen denne gangen.

– Dette er bare noe man må få med seg. De er ufattelig store i utlandet og folk i Norge aner ikke hvilken gudestatus bandet har for andre som spiller slik musikk.