Hadde en drøm om å komme hjem

Jørn Hoel og Emmas Drømmekjøkken inviterte til musikalske og kulinariske høydepunkter mandag kveld.

Jørn Hoel synger "Har en drøm" for personalet på Emmas Drømmekjøkken.

Artist og matelsker Jørn Hoel, kjøkkensjef Olav Børtveit og lærling Simen Einebakken jobber sammen over grytene på Emmas Drømmekjøkken.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

- Vi har hatt et forhold helt siden 1984, det var da Jørn begynte å spise hos meg. Nå spiser han hos oss hver gang han er hjemme i Tromsø, forteller Anne Brit Andreassen, eier av Emmas Drømmekjøkken.

Opp gjennom årene har det også ofte vært drøftet om hvorvidt de to skulle kunne finne på noe i lag – ikke minst med tanke på at Jørn Hoel er svært opptatt av mat, vin og kokkekunst. Han regnes for å være en av landets fremste amatørkokker.

LES OGSÅ: Åpner nordnorsk mattempel

Ikke hatt tid

- Det er vel egentlig en ren tilfeldighet at vi ikke har fått tid til å gjøre noe tidligere. Han dro til Oslo og vi har ikke hatt så god tid, sier Andreassen.

Men nå har de kommet sammen.

- Nå hadde vi tid til å gjøre det, men selve dagen ble forsinket ettersom det gikk så bra for ham i Stjernekamp. Vi hadde nemlig tenkt å ha arrangementet langt tidligere, forteller Andreassen.

Kort fortalt så har Jørn Hoel og Emmas Drømmekjøkkens nye kjøkkensjef Olav Børtveit satt sammen en Drømme-meny der de to har kommet fram til en fem-retters festmeny.

Hør bare: Cheviche med kveite til første forrett, en betesalat med Blå Kjerringøy som andre forrett, stekt juletorsk med ribbe og ytrefilet av nordnorsk lam og lammerullade som de to hovedrettene – og en crème brûlée laget av multer som dessert.

LES OGSÅ: Jørn Hoel til Nordlysfestivalen

Veldig morsomt og givende

- Det har vært veldig morsomt å lage denne menyen sammen med Jørn. Han har virkelig bidratt, sier Børtveit.

Jørn Hoel selv sier at han «er kommet hjem» når han får lage mat på Emmas Drømmekjøkken – ikke minst fordi de arbeider med de tradisjonelle og gode nordnorske smakene.

- De siste årene har jeg blitt mer og mer glad i husmannskost. Her på Emmas har de fokus på de gode gamle smakene – fiskegrateng, fisk, lammekjøtt – ikke de mest fancye rettene, men veldig veldig godt, sier Hoel.

Han sammenligner følelsen av å komme til Emmas Drømmekjøkken som å komme til sin favorittrestaurant i Firenze.

Som å komme hjem

- Der kommer mor ut fra kjøkkenet for å hilse når jeg kommer. Det samme skjer her – her kommer «ho mor» Anne Brit ut fra kjøkkenet – så det føles helt enkelt som å komme hjem, sier Hoel.

Menyen som Hoel og Børtveit har spikret sammen vil ikke være fast å finne på menyen til Drømmekjøkkenet, men vil bli plukket fram ved spesielle anledninger.

- Vi har litt små planer om å lage et nytt slikt stunt når jeg skal spille på Nordlys-festialen etter nyttår, sier Hoel.