Årets tromsøværing

– Jeg er i himmelen

Inger-Helén Hjemvoll har fått livet sitt tilbake etter flere år som alvorlig syk. Nå stiller hun gjerne opp for andre hjertesyke.

LIVSGLAD: Inger-Helén Hjemvoll er i himmelen etter at hun i fjor fikk nytt hjerte og ny nyre. Sykdommen har lært henne å forstå hva som er viktig i livet. Foto: Håkon Steinmo 

nyheter

– Jeg er veldig glad for at det har betydd noe at jeg har vært så åpen om situasjonen jeg har vært gjennom. Da jeg var syk tenkte jeg nemlig at det måtte være en grunn til at dette skjedde med meg. forteller Inger-Hjemvoll, før hun legger til:

– Det at jeg kan bidra til å hjelpe andre som går gjennom noe lignende, synes jeg er fantastisk.

LES OGSÅ: Disse kan bli Årets tromsøværing 2014

– Tøff situasjon

Allerede tidlig i 30-årene fikk Hjemvoll sitt første hjerteinfarkt, noe som var starten på mange år med sykdom og etter hvert sterkt redusert hjertekapasitet for tromsøkvinnen. Fra 2007 og fram til hjerte- og nyretransplantasjonen i juni i fjor, levde hun med 20 prosent hjertekapasitet og en tredjedel av ei nyre.

– Det er tøft å komme i en slik situasjon, det vet jeg alt om. Å ha noen å snakke med som vet hva dette dreier seg om, tror jeg er viktig, både på godt og vondt. Jeg tror i alle fall jeg har mye å bidra med og lære bort.

– Fantastisk

I dag er Hjemvoll tilbake i arbeid som hotelldirektør ved Clarion Collection Hotel Aurora. Hun elsker fortsatt jobben sin, men i motsetning til før hun ble syk, har Hjemvoll innsett at jobben ikke er alt.

– Det er fantastisk å være tilbake. Jobben har alltid vært viktig for meg, men jeg tror det er sunt at jeg også tar meg tid til andre ting nå. Den tiden jeg ventet på nytt hjerte og ny nyre, fikk jeg virkelig tid til å tenke gjennom hva som er viktig i livet. Nå bruker jeg derfor blant annet mye tid på å gå tur i fjellet og til trening ellers. Det at jeg nå har muligheten til å bevege meg igjen, setter jeg virkelig pris på, forteller Hjemvoll, før hun legger til:

– Jeg er i himmelen nå i forhold til hvordan jeg hadde det før transplantasjonen. De som sitter hjemme fordi de ikke orker å komme seg opp av sofaen, har et problem. Fysisk aktivitet er så viktig, ikke bare for kroppen, men også for hodet.

Heier på Lene Marlin

Når det gjelder nominasjonen til Årets tromsøværing, synes Hjemvoll det er vanskelig å skulle vurdere sine egne vinnersjanser.

– Det er veldig mange sterke kandidater, særlig Lene Marlin fordi hun har vært åpen om en veldig personlig historie. Selv synes jeg det er stort bare å bli nominert.