Vil ha flere helsesøstre

Byrådet ønsker å bruke 2,8 millioner kroner for å få flere helsesøstre ut på skolene.

Helsesøster Lisbeth Karlsen jobber i en 40 prosent stilling ved Reinen skole. Hun ønsker mer tid på skolen, slik at hun får fulgt opp elevene bedre. Det ønsker også byråd for utdanning Anna Amdal Fyhn (t.h.) og derfor vil Byrådet styrke helsesøstertjenesten med 2,8 millioner kroner.  Foto: Monika Aaserud

nyheter

Tirsdag legger Byrådet fram en innstilling til kommunestyret hvor de foreslår å styrke arbeidet med psykisk helse i skolen. Måten å gjøre det på er å få inn flere helsesøstre på skolene, mener byråd for utdanning Anna Amdal Fyhn.

– Vi mener det er kjempeviktig med helsesøstre på skolene og vil styrke budsjettet med 2,8 millioner kroner. Det gir en økning på 4,5 helsesøsterstillinger, sier byråden til iTromsø.

LES OGSÅ: Tromsø best og verst på helsesøstre

Helsedirektoratet anbefaler at det i barneskolen skal være 300 elever per helsesøsterstilling. I Tromsø er det 636 elever per helsesøster. Bedre står det til på ungdomsskolen hvor det er anbefalt 550 elever per helsesøsterstilling, mens det i Tromsø er 651 elever.

– Ved å styrke budsjettet nærmer vi oss anbefalingen. Vi skal nå dette målet, selv om vi kanskje ikke kommer helt i mål i 2015, sier Fyhn.

Økt pågang

På Reinen skole jobber helsesøster Lisbeth Karlsen i en 40 prosent stilling. Hun merker en økt pågang fra både elever og foreldre, og hun skulle ønske at hun kunne være mer til stede.

– Det er flere jeg skulle ønske jeg kunne fulgt opp bedre, men som jeg rett og slett ikke rekker. De siste årene har det vært en merkbar økning i antall henvendelser fra foreldre. De tar kontakt fordi de ønsker at jeg skal prate med barna deres. Det kan være i forbindelse med et samlivsbrudd eller at de opplever barna sine som deprimerte, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Gutter kvier seg for helsebesøk

En å snakke med

Rektor Karl-Osvald Sæbø ved Reinen skole skulle også ønske at helsesøster hadde en større stilling.

– Vi får stadig flere elever med sammensatte behov. Da er det viktig å ha en helsesøsters kompetanse på å vurdere hva som er rett hjelp, slik at eleven får det til rett tid, sier han.

LES OGSÅ: – Skolen gjør ofte en dårlig jobb

Elevene ved skolen setter også pris på helsesøster.

– Man kan gå til helsesøster om man er lei seg eller om man er syk, sier 6.-klassing Frida Aasmoe.

Klassekameraten Kasper Bryne vet at man kan ta de pinlige samtalene på helsesøsters kontor.

– Om man vil snakke om puberteten er det best å snakke med helsesøster, sier han.

LES OGSÅ: Bekymret for Vikran skole

– Ressurs mangel

Enhetsleder Greta Jentoft i forebyggende helsetjeneste i kommunen gleder seg over Byrådets styrking av helsesøstertjenesten.

– Vi har absolutt lidd under ressursmangel i mange år. Vi har stadig blitt pålagt nye oppgaver, uten at det har fulgt med midler. Det har ført til at det er oppgaver vi ikke har fått gjort. Blant annet skal alle 8.-klassinger veies og måles av helsesøster. Det har vi ikke kapasitet til, sier Jentoft.