Pepperkakebyen tar form

FORNØYD: Paul Henrik Kielland, enhetsleder for Tromsø bibliotek og byarkiv, er veldig fornøyd med bidragene som til nå har kommet inn til pepperkakebyen. Han påpeker at det er mulighet for å sende inn bidrag helt fram til 20. desember.   Foto: Lena Verås Eriksen

Havneterminal: Tromsø havn har sendt inn sin versjon av den nye havneterminalen. Dette er det største bidraget Pepperkakebyen Tromsø har fått inn til nå.   Foto: Lena Verås Eriksen

Ti på topp: Storvollan barnehage har laget «Ti på topp» av pepperkaker. Her er fjellene de har besteget laget, samt bilder av dem som har vært på toppen.   Foto: Lena Verås Eriksen

nyheter

I tredje etasje hos biblioteket i sentrum har lukten av pepperkake satt seg. For femte året på rad er det pepperkakebyen, plassert midt i rommet, som setter søtduften i lokalene.

Alt fra barnehager, bedrifter og privatpersoner har tatt kjevla fatt for å vise fram sine pepperkakeverk. Non-stop i alle regnbuens farger, melis og julelys dekorerer de ellers brune husene og Paul Henrik Kielland, enhetsleder for Tromsø bibliotek, er fornøyd med bidragene som til nå har kommet inn.

– Det er artig å se hvor mye arbeid folk legger i dette, sier Kielland.

Globus av pepperkake

Og det er noen hus som utmerker seg i biblioteksjefens øyne.

– Globus Kafe har laget en faktisk globus av pepperkake. Den er dekorert med små mennesker som representerer de som har vært med å lage det. De som jobber ved kafeen har mange nasjonaliteter og de er plassert ut på globusen med forskjellige flagg, forklarer Kielland mens han beveger seg rundt den lille byen.

Ny havneterminal

Neste hus han trekker fram er Tromsø havn sitt verk. Det er det største bidraget de har fått inn til nå og skal representere den nye havneterminalen.

– Dette er veldig detaljrikt. De har fått med seg mange verandaer hvor flere seigmenn sitter og soler seg. Hvis den nye havneterminalen blir like flott som dette pepperkakehuset, så blir det nok veldig bra, sier han og flirer.

LES OGSÅ: Håper på rekordpåmelding

Storvollan barnehage er representert med sin pepperkakeversjon av «Ti på topp». Her har barna laget ti fjelltopper hvor de har besøkt, alt av pepperkake.

– Man ser blant annet Fjellheisen og Slaktarhaugen. Det er virkelig er lagt inn mye arbeid her, sier han.

Den offisielle åpningen av pepperkakebyen ble avlyst i år grunnet få innsendte bidrag, men Kielland lover at de skal komme sterkere tilbake.

– 20. desember skal vi ha premiering og det blir en stor fest. De som vinner får premiene sine og vi håper ordfører Jens Johan Hjort også dukker opp, sier han.

Ingen konkurranse

I år ble også pepperkakebyen Tromsø utfordret av borgermester i Finnsnes, Linda Solhaug, om å bygge Nord-Norges største pepperkakeby. Men Kielland forklarer at de ikke har tenkt til å konkurrere mot Finnsnes.

– På Finnsnes har de vært veldig flinke med pepperkakebyen. Vi har ikke tenkt til å konkurrere verken i størrelse eller noe annet med dem. Vi får heller se hvordan det utvikler seg i årene fremover, sier han.