Solte seg på dekk da Nansen måtte snu

De fulgte i Nansens fotspor nøyaktig 100 år senere. Det har resultert i boka «Gjennom Sibir med Nansen», som tar opp mange ukjente historier og dagsaktuelle temaer.

GIR UT BOK: Øyvind Ravna presenterte mandag kveld sin nye fotodokumentarbok «Gjennom Sibir med Nansen». Foto: Kent-Einar Myreng 

nyheter

Rundt 40 fag- og vitenskapsfolk foretok august i fjor en felles ekspedisjon i Fridtjof Nansens kjølvann 100 år etter polfarerens reise til Sibir.

Resultatet har blitt en fotodokumentarbok på over 300 sider, som mandag kveld ble presentert på Framsenteret i Tromsø.

– Vi var der ganske nøyaktig 100 år etterpå. 11. august i 1913 der Nansen måtte snu, satt vi 11. august 2013 nøyaktig samme plas

LES OGSÅ: - Verdens største Amundsen-byste

Utrydningstruede folkeslag

Boken «Gjennom Sibir med Nansen» forteller om en meget spennende reise med høyt faglig nivå, ifølge Ravna.

– Dette er en fotodokumentarbok, med sterkt faglig innhold. Det er først og fremst en reiseskildring med våre opplevelser av å reise de samme plassene som Nansen gjorde for 100 år siden. Mye har endre seg, både i forhold til klima og med den teknologiske utviklingen, så sånn sett var det en meget forskjellig reise og det blir skildret i boken, sier Ravna og utdyper.

– Vi har gjenfunnet plasser Nansen besøkte og man får innblikk i gamle og nye bilder fra samme plasser og skildringer fra da- og nåtid, sier universitetsprofessoren.

LES OGSÅ: Flere hundre vil til Nordpolen

Nansen reiste til Sibir fire år før den russiske revolusjonen brøt ut i 1917. Dagens Sibir er nokså annerledes.

– Det er også et kapittel i boka om urbefolkningene i Sibir og utfordringene med olje- og gassvirksomheten i nord. En plass var det syv-åtte urbefolkninger, men dessverre er noen av de så få nå, en urbefolkning var kun på 200 mennesker, så om 20–30 år vil både deres språk og kultur være helt borte, fordi man i Russland ikke gjør nok tiltak for å ivareta dem, sier Ravna.

LES OGSÅ: Plukker ut Nordpol-farere

Åttende bok

Dette er Øyvind Ravnas åttende fotodokumentarbok og Ravna forteller at man i boken får spennende tekster om den opprinnelige ekspedisjonen, bilder som ikke har vært publisert tidligere og et fokus på dagens situasjon i Sibir, illustrert gjennom en fotolinse og sterke faglige bidrag.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter