- Vær obs når du kjøper julevasken

Dersom du skal få andre til å vaske gulvet, bære ved eller sette opp fuglebånd så bør du forsikre deg om at det er orden i sysakene.

BRUK SERIØSE: Skal du la andre ta seg av julevasken bør du være sikker på at tjenesteleverandøren er seriøs. 

VÆR FORSIKTIG: Helene Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet, ber alle som planlegger å kjøpe husvask om å være nøye med hvem man hyrer inn.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det er Forbrukerrådet i Troms og Finnmark som går ut med oppfordringen nå i adventstiden.

– Kjøper du tjenesten av et vaskefirma, så sjekk kontaktinformasjon og om det er registrert i Brønnøysundregistrene. Et seriøst firma vil bli kontaktet om feil oppstår, og er det ikke registrert, så styr unna, oppfordrer regiondirektør Helene Falch i en pressemelding fra Forbrukerrådet.

Mange vil kjøpe julevask

Rådet har gjennomført en undersøkelse der det kommer fram at seks prosent av oss har tenkt å la andre stå for juleshiningen. I tillegg er 17 prosent av oss fortsatt i tenkeboksen om hvorvidt vi skal la andre få ta seg av vinduspussing og gulvvask.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet advarer mot "gratiskonkurranser"

– Undersøkelsen viser at de fleste vil vaske selv til jul. Vi har rådene for den som vil kjøpe seg fri fra julestria, sier Falch.

Skriv kontrakt

Ikke minst bør vi ha svart på hvitt hva som inngår i tjenesten vi kjøper.

– Skriv ned prisen og hva som skal vaskes. Bruker du ikke fagkyndig hjelp så kan det være greit å skrive ned hvordan du gjør det, og gå gjennom huset sammen. Da slipper du at noen skrubber parketten, eller bruker dokluten på kjøkkenbenken, sier Falch.

Å kjøpe husvasken svart kan smake mer enn det koster, sier Falch videre. Man står nemlig stort sett rettsløs dersom man ikke er fornøyd med arbeidet som er utført.

Ikke kjøp svart arbeid

– Noen kan la seg friste til å kjøpe julerengjøringen svart. Det vil vi ikke anbefale, fordi det kan bli krevende å klage om ting ikke går som det skal, sier regiondirektøren.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet kritiserer nettbutikkene

Hun viser til at det er lov å kjøpe tjenester for opp til et gitt fribeløp skattefritt.

– Ønsker du å spare penger, kan du hyre inn nabogutten, eller nabojenta, til å gjøre julevasken for inntil 6000 kroner skattefritt.