Skal bli årets friluftsfylke

Troms var det første fylket i landet som sa fra om at de ville være med på friluftslivets år 2015. Nå skal de også bli best i landet.

SATSER: fra venstre, fylkesråd for kultur, næring og helse, Line Miriam Sandberg, fylkesordfører Knut Werner Hansen, leder i Ishavskysten friluftsråd Tine Marie Hagelin og Torill Skoglund som er rådgiver for friluftsliv.  Foto: Privat

nyheter

Tidligere i år bestemte regjeringen seg for at 2015 skulle bli friluftslivets år i Norge. Med dette kunne fylker eller kommuner være med på å bidra lokalt for å legge til rette for mest mulig aktivitet ute i naturen. Onsdag meldte Troms seg, som aller første fylke.

– Det er utrolig gledelig at fylkestinget vedtok å gå inn for det, sier Tine Marie Hagelin, som er leder i Ishavskysten friluftsråd.

– Mot slutten av året skal klima- og miljødepartementet ta en avgjørelse om hvem som har vært best ut av fylkene. Da er det alltid stor prestisje involvert og med vår flotte natur må vi bare vinne, sier Hagelin som lover rundt 100 arrangementer og minst 5 friluftsskoler i sommerferien.

Les også: Kloppet og klart

Friluftspris

Hagelin har lenge jobbet med å få naturstier skikkelig merket langs løypene. Dette vil hun nå få realisert med videre støtte fra fylkeskommunen.

I tillegg ønsker hun at fylket må få på plass en årlig premiering for de mange ildsjelene som befinner seg i fylket.

– Nå har fylkespolitikerne muligheten til å vise at de er flinke friluftspolitikere. De må være synlige, spre budskapet og få på plass en egen friluftspris. Nå deler de ut både kultur- og idrettspriser. Tenk hvor mange som jobber døgnet rundt uten å få ei krone for arbeidet de legger ned. De får for lite anerkjennelse og fortjener rett og slett en pris.

Les også: Klart for friluftsuke

Kvalitetsmerking

Nå gjenstår planleggingen av alt som skal skje i Troms i 2015, i tillegg til økonomirapportering fra året som har gått.

– Jeg har mildt sagt litt å gjøre fram mot jul nå, sier Hagelin.

Det at fylkeskommunen er med på lasset er utelukkende positivt, mener Hagelin som vil bruke støtten som et kvalitetsstempel i søknader om midler.

For det er ikke gitt at fylkeskommunen stiller med alt av økonomisk støtte.

– Vi har ikke et samlet tall på bordet, men jeg lover at fylkeskommunen skal være positivt innstilt på gode prosjekter som er med på å øke friluftsinteressen i fylket, sier Sandberg som oppfordrer klubber, lag og foreninger til å søke støtte om friluftsrelaterte arrangementer.

– Jeg oppfordrer også kommunene til å være med å støtte opp. Det er en billig investering med tanke på den generelle folkehelsa. Så jeg oppfordrer alle til å være med ut på tur og aldri være sur.