Med store øyne mottok sønnen Håkon (6) nyheten om at iTromsøs lesere har kåret pappaen til «Årets tromsøværing». I den forbindelse kom det spontant fra minstemann: «Pappa, skal det stå det på graven din når du dør?»

Veldig sentrale

Henrik Romsaas røper at ungene – nevnte Håkon, Hallvard (12) og Ingeborg (10) – er sentrale i utprøvingen av det han etablerer av turstier, skiløper og badestrender rundt om i byen. De figurerer også på alt av bilder om de samme prosjektene – både før og etter.

– Og sist, men ikke minst: Jeg vet ikke hvor mange timer de har ventet på meg på ulike turer. Årsaken er at alle vi møter ønsker å gi ros for det vi bygger av anlegg. Og siden jeg ikke er en fyr av få ord, går minuttene fort. Enten det er 20 plussgrader eller 10 minus.

En kosetur

Derfor har Henrik Romsaas til hensikt å bruke prispengene på 10.000 kroner på ungene og kona Ingvild Jakobsen (40):

– Vi skal dra til et sted hvor ingen kjenner meg og hvor jeg kan gi barna full oppmerksomhet. Det fortjener de etter alle årene de har gitt ærlige tilbakemeldinger på ting som er gjennomført.

41-åringen er identisk med mannen som har gjort at mange sofaslitere har kommet seg ut i friluft. Og selv om Tromsømarka-prosjektet går mot slutten, har Henrik Romsaas mange ideer som skal settes ut i livet.

Bydelene neste

– De siste årene har vi hatt fokus på øya. Nå er turen kommet til bydelene. Der er det minst like mye som må gjøres. Men den jobben vil jeg overlate til andre – med meg som koordinator.

Uansett hva Romsaas & Co har utført, har det utelukkende kommet ros fra brukerne. Ikke minst er turstien rundt Sydspissen en løsning som har overveldet mange.

– Uansett hva som er bygget – jeg har bare gjort jobben min.

Men Årets tromsøværing erkjenner at dette ikke har vært noen 9-16-jobb.

En seiersrunde

– Jeg mottar telefoner, e-poster og meldinger på Facebook i hopetall. Derfor har det gått med veldig mange kvelder og helger for å svare alle. Men det har jeg kun sett på som positivt og en slags seiersrunde i kjølvannet av prosjektene. Alle har heiet på oss. Bedre inspirasjon finnes ikke, erkjenner 41-åringen.

Opprinnelig hadde Romsaas 12 millioner kroner til Prosjekt Tromsømarka. Underveis økte summen til 14. I tillegg er det kommet inn spillemidler og penger fra helsedirektoratet.

Tømmer kassa

– Her vil jeg rose byens ordfører og media som har fremsnakket det vi har gjennomført. Det igjen har ført til at politikerne har vært positive og bevilget midler. Men i løpet av neste år vil jeg tømme kassa. Blant annet skal Charlottenlund oppgraderes. Så da må det nye penger til ...

Henrik Romsaas er utdannet biolog. Etter folkehøyskole i Lofoten, forelsket han seg i landsdelen. Hans største ønske var å bli hvalforsker.

Midlertidig

– Da jeg kom til Tromsø, ble det ti år på universitetet. Så ringte en venninne og fortalte at hun hadde sett en kommunal stillingsannonse som det sto mitt navn på. Etter å ha lest den, var jeg enig og søkte.

Opprinnelig skulle Romsaas ansettes i et midlertidig prosjekt. Men i forbindelse med et banklån, ble det oppdaget har kommunen hadde gjort en feil. 41-åringen var fast ansatt og hadde sågar papir på det.

Øglen Igu

Henrik Romsaas har gjort mye for byen. Men en ting fikk han aldri gjennomført:

– Du tenker på øglen Igu som Tromsø Museum skulle kvitte seg med. Den ønsket jeg å demontere for så å bygge den opp igjen. Men det var umulig.

– Videre gikk planen ut på at monteringen skulle foregå på en stor tralle i Tromsdalen. Da Igu var ferdig, skulle skolebarn dra den over brua opp til Charlottenlund akkompagnert av Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester. De skulle synge «Slavekoret» fra operaen Nebukadnesar av Verdi mens ordfører Hjort satt oppå øglen og holdt takten ved å slå på store trommer. Tenk deg synet – og medieomtalen, sier Henrik Romsaas entusiastisk og med sitt karakteristiske smil ...

– Verdig vinner

Sjefredaktør Jonny Hansen sier at Henrik Romsaas tilfredsstilte alle kriteriene for å kunne vinne.

– Som prosjektleder for Tromsømarka, har Romsaas gjort friluftsområdene mer tilgjengelig for byens innbyggere. Med sitt engasjement har han sørget for at det fantastiske løypetilbudet byen har i grøntområdene, er blitt enda bedre.

Videre understreket Hansen at årets vinner har sørget for å fikse turstier og sånn sett bidratt til at lysløypa oppe på Tromsøya har fått et betydelig løft. Blant annet er traseen gjort bredere for å dempe konflikten mellom skigåere, hundekjørere og folk til fots.

– For å illustrere vinnerens entusiasme, kan jeg tilføye at da nyheten kom om at kjempeøgla Igu på Tromsø Museum skulle rives, tok Romsaas grep. Han ville at øgla skulle leve videre utendørs. Han satte i gang med demontering, men det viste seg at det ikke var mulig å redde den.

– Dette viser i alle fall litt av engasjementet vinneren har. Henrik Romsaas har både gjort noe positivt for lokalsamfunnet, hjulpet andre til å få bedre friluftsforhold og markert seg på en særskilt god måte med sitt engasjement for byens befolkning.

vinner: Henrik Romsaas – Årets tromsøværing 2014 – fikk diplom, tegning og gavesjekk av sjefredaktør Jonny Hansen. Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen
Foto: Ronald Johansen