Julegave fra kvenungdommen:

Slik vil de nå ut til ungdommen

I år gir kvenungdommen, Norske Kveners Forbunds ungdomsorganisasjon, en musikalsk julegave til folket.

nyheter

I oktober startet arbeidet med å samle kvenske, norsk-finske og sjøsamiske musikere for å lage en egen versjon av låten «Vær en venn».

I dag ble «Forente Kvenske artister feat. Nora Ollila – Være en kven» lansert på YouTube og Facebook.

Opplysningsprosjekt

Målet med musikkvideoen er å fremme kvensk kultur, språk og identitet. Det er et prosjekt i regi av Kveeninuoret, Kven Ungdommen, som med dette lanserer sitt undervisningsopplegg for den videregående skolen i Troms og Finnmark.

Musikkvideoen er produsert i samarbeid med filmregissør Arthur Arnesen. Eskild Johansen har vært prosjektleder på vegne av Norske Kveners Forbund og Kveeninuoret.

Videoen er en del av deres opplysningsprosjekt rettet mot ungdom i landsdelen og skal kjøres i gang våren 2015.

– Det har vært et interessant og utfordrende prosjekt. Med videoen ønsker vi å treffe ungdommen bedre, sier Eskild Johansen, til iTromsø.

– Det har vært en utfordring å finne artister, samt få rettighetene til musikken, legger han til.

- Søkelys på kvensk språk

Kvenske, norsk-finsk og sjøsamiske musikere fra Troms og Finnmark har deltatt i prosjektet. Musikklinja på Kongsbakken har også vært bidragsytere, samt ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort som har gjesteopptreden.

– Det er en kritisk situasjon for det kvenske språket nå og med denne videoen ønsker vi å få fram språket. Til våren skal vi reise rundt på skoler i Troms og Finnmark for å snakke med ungdom om kvensk språk og kultur, men vi ønsket også et litt kunstnerisk innslag i forbindelse med dette, forklarer Nora Ollila som opptrer i filmen og har vært prosjektleder sammen med Johansen til iTromsø.

– Vi håper selvsagt at staten denne gangen vil lytte til kvenens ønske om å redde språket sitt, vi er mange som mener at språket er verdt å ta vare på som en del av den nordnorske felleskulturen. Denne musikkvideoen skal også sette søkelyset på dette, sier Johansen