Julegave fra kvenungdommen:

Slik vil de nå ut til ungdommen

I år gir kvenungdommen, Norske Kveners Forbunds ungdomsorganisasjon, en musikalsk julegave til folket.

nyheter

I oktober startet arbeidet med å samle kvenske, norsk-finske og sjøsamiske musikere for å lage en egen versjon av låten «Vær en venn».

I dag ble «Forente Kvenske artister feat. Nora Ollila – Være en kven» lansert på YouTube og Facebook.

Opplysningsprosjekt

Målet med musikkvideoen er å fremme kvensk kultur, språk og identitet. Det er et prosjekt i regi av Kveeninuoret, Kven Ungdommen, som med dette lanserer sitt undervisningsopplegg for den videregående skolen i Troms og Finnmark.

Musikkvideoen er produsert i samarbeid med filmregissør Arthur Arnesen. Eskild Johansen har vært prosjektleder på vegne av Norske Kveners Forbund og Kveeninuoret.

Videoen er en del av deres opplysningsprosjekt rettet mot ungdom i landsdelen og skal kjøres i gang våren 2015.

– Det har vært et interessant og utfordrende prosjekt. Med videoen ønsker vi å treffe ungdommen bedre, sier Eskild Johansen, til iTromsø.

– Det har vært en utfordring å finne artister, samt få rettighetene til musikken, legger han til.

- Søkelys på kvensk språk

Kvenske, norsk-finsk og sjøsamiske musikere fra Troms og Finnmark har deltatt i prosjektet. Musikklinja på Kongsbakken har også vært bidragsytere, samt ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort som har gjesteopptreden.

– Det er en kritisk situasjon for det kvenske språket nå og med denne videoen ønsker vi å få fram språket. Til våren skal vi reise rundt på skoler i Troms og Finnmark for å snakke med ungdom om kvensk språk og kultur, men vi ønsket også et litt kunstnerisk innslag i forbindelse med dette, forklarer Nora Ollila som opptrer i filmen og har vært prosjektleder sammen med Johansen til iTromsø.

– Vi håper selvsagt at staten denne gangen vil lytte til kvenens ønske om å redde språket sitt, vi er mange som mener at språket er verdt å ta vare på som en del av den nordnorske felleskulturen. Denne musikkvideoen skal også sette søkelyset på dette, sier Johansen

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter