Nå kan du sjekke køen på flyplassen

Har du sett deg lei av lang kø i sikkerhetskontrollen? Fra nyttår skal køen på flyplassen filmes direkte.

Fra nyttår skal køen i blant annet sikkerhetskontrollen overføres direkte på Avinors nettsider og deres app ved hjelp av et webkamera.

INNBLIKK: Kommersiell sjef ved Tromsø lufthavn, Ivar Helsing Schrøen, mener kameraet vil gi et innblikk i hvor lang køen er får de reisende ankommer flyplassen. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen 

LUFTHAVNSJEF: Jonny Andersen ved Tromsø lufthavn. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen 

nyheter

TROMSØ LUFTHAVN/LANGNES: På den måten blir det enklere for passasjerene å følge med, og dermed også planlegge når de bør ankomme flyplassen for å unngå den verste køen.

– Folk skal få real-time, altså hvor lang køen er her og nå, sier lufthavnsjef Jonny Andersen.

Bakgrunnen for monteringen av det nye kameraet er ifølge han flyplassens ønske om å forbedre kontaktflaten med passasjerene og brukerne.

Les også: Beruset mann måtte hentes fra flyplassen.

Beregne tiden

– Vi skal montere kameraet høyt oppe mot taket slik at man til enhver tid kan følge med på køen på nettet og på appen vår, sier han.

Slik skal man enklere kunne beregne hvor lang tid man trenger før flyavgangen.

– Det er et webkamera som inngår i servicekonseptet til Avinor. Reisende kan få et lite innblikk i hvor lang køen er får de ankommer flyplassen, sier kommersiell sjef ved Tromsø lufthavn, Ivar Helsing Schrøen.

Les også: Økt flytrafikk i nord.

Ikke mulig å identifisere

Han legger til at kameraet vil være relativt langt unna og at det ikke vil være mulig å identifisere mennesker eller se ansikter via den nye tjenesten.

– Så dette blir ikke overvåking?

– Nei, på ingen måte. Det er kun for å få en oversikt over hvor stor eller liten køen er til sikkerhetskontrollen, presiserer Schrøen.

Av hensyn til sikkerheten vil heller ikke selve kontrollen av passasjerene og bagasjen bli filmet.

Les også: Mister julegaver i sikkerhetskontrollen.

Viser effektiviteten

Lufthavnsjefen poengterer at kameraet likevel vil bli et ledd i å overvåke de ansatte og jobben som gjøres på flyplassen.

– Vi må tørre å vise hvor gode eller dårlige vi er. Om vi er effektive nok og klarer å ta unna køen i sikkerhetskontrollen, sier Andersen.

– Avinor er en transparent organisasjon så det er også et element i det hele. Da vil folk, dersom de har interesse for det, kunne følge med både på hva som skjer i forhold til kø og sikkerhetskontroll, legger Schrøen til.

Les også: Slutt for selskapet.

Hvert 30. sekund

Direktebildene fra webkameraet oppdateres omtrent hvert 30. sekund, og skal være på plass rundt årsskiftet. Ideen til tjenesten er hentet fra Gardermoen.

– Vi følger Oslo Lufthavn som har hatt dette en stund, sier lufthavnsjef Andersen.

Også flyplassen i Stavanger og Trondheim filmer køen i sikkerhetskontrollen som et tilbud til de reisende.

– Det har vist seg å være en grei service. Folk bruker den for å orientere seg og for å se hvor god eller dårlig tid man har før man kommer til lufthavnen, avslutter Schrøen.