- Klarer man ikke å oppføre seg, så får man finne andre arenaer

Henrik Romsaas understreker at lysløypene i Tromsø er for alle.

FOR ALLE: Henrik Romsaas vil ha mest mulig smil og minst mulig sure miner i lysløypa også fremover. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Christian Chramer debattinnlegg om «sinte menn i kondomdrakt» har vakt opp debatten om bruken av lysløypeanlegget på Tromsøya.

Henrik Romsaas, leder for Tromsømarkaprosjektet, satt oppe natt til onsdag og debatterte på iTromsøs nettsider. Han er klar i talen:

– Lysløypa er for alle og da er det uakseptabelt at folk snakker til hverandre på en lite hyggelig måte. Klarer man ikke å oppføre seg så får man finne andre arenaer å ferdes på. Man skal ferdes med et smil i løypene, sier Romsaas.

Engasjerer leserne

Noen av Facebook-kommentarene som har kommet, støtter Chramer og hans observasjoner, mens andre snur på det og kritiserer folk som bruker lysløypa feil.

"Jeg mener folk med ski på beina bør ha eneretten til lysløypa vinterstid. Fotgjengere og husdyr og Mamils (Middle aged man in lycra) med hjul kan bruke traseen på barmarksesongen".
Greger Larssen

" Det finnes opptråkka løyper som kun er ment for skiløpere. Northug wannabees kan holde seg i de løypene. Ellers rundt om får bare skifanatikere godta at andre også ferdes".
Hugo Pihl-Lauveng

"Har sjøl hatt fleire ubehagelige opplevelser i lysløypa der æg har blitt kjefta på av en gærning på ski.. enda æg ikkje va i nærheten av skisporet!!!"
Monica Johansen

At noen lunter veldig sakte på ski, er bare trivelig. At små unger stabber og snubler avsted er bare koselig. Men at folk på død og liv skal tråkke med beina i en trasé som i utgangspunktet er preparert for ski, skjønner jeg ikke.
Morten Hansen

Lavt konfliktnivå

LES OGSÅ: Her blir det hett

- Jeg kommer til å bruke tid på denne debatten og svare på en saklig måte om dette temaet. Det er viktig å delta i debatten, sier Romsaas, og tilføyer:

- Jeg kjenner Christian Chramer og jeg syns han skriver både godt og poengtert. Men dette er en oppkonstruert konflikt. Min personlige erfaring er at konfliktnivået i løypene er ganske lavt. Og det er vel ikke alle som uttaler seg i debatten som er like ofte i lysløypa heller.

I gåsonene

Henrik Romsaas, som nylig ble kåret til «Årets tromsøværing» av iTromsø for jobben han har gjort i Tromsømarka, påpeker at hans mantra i over tre år har vært «positiv tilrettelegging».

- Det er lov å gå til fots i lysløypa, men da gjør man det i gåsonene. Så må folk respektere at skiløypene også er et idrettsanlegg og det opplever jeg at folk respekterer også. Når jeg på en høflig måte oppfordrer gående til å bruke gåsonene, så har de ingen problemer med det, sier Romsaas.

Prosjektlederen mener at det stort sett er smil og god stemning i skiløypene.

–  Vi har brukt tre og et halvt år på å roe gemyttene. Det syns jeg vi har lyktes godt med. Så lenge vi gjør jobben med å tråkke gåsonene, så bruker folk den. Og så lenge vi er på rett spor, så må vi bare fortsette – selv om det er enkeltpersoner som ikke viser respekt for andre, sier Romsaas.

LES OGSÅ: Jogget en rein til jul

Evig konflikt

Romsaas nekter ikke for at det helt sikkert kan falle et ukvemsord eller tre i lysløypene i løpet av sesongen.

- Jeg kan forstå at det kan være vanskelig å bryte av sin egen trening for å forklare folk om gåsonene, men jeg tar meg tid til det. De som føler at de ikke kan si noe uten å være uhøflig, kan heller holde munn og overlate snakkingen til meg, smiler Romsaas.

Harselering av "feite førtiåringer i kondomdress" har ikke Romsaas mye til overs for.

- For det første så er det fåtall av disse som går i kondomdress. Det er ikke spesielt vanlig. Og for det andre så er nettopp denne gruppen mye utsatt for hjerte- og karsykdommer og derfor er det flott at de bruker løypene til å trimme, sier Romsaas.

At konflikten mellom skigåere og gående i lysløypa blusser opp igjen, lever han godt med.

– Det er greit å ta debatten, selv om det som med konflikten mellom syklister og bilister. Men man slutter ikke å kjøre bil fordi man opplever noe ubehagelig i trafikken. Da håper jeg at man ikke lar være å gå med hund i lysløypa fordi man forventer konflikter. Det ville være trist, sier Romsaas.