Vinterturistene gir tidenes turistboom i Tromsø

Vinterturisme sikrer betydelig økning i antall besøkende i Tromsø.

EKSOTISK: Tyske Sabrina Knappe (26) har latt seg begeistre av reinsdyr, nordlyset, hvalene og mørketida i Tromsø. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen 

HEKTISKE DAGER: Informasjonsansvarlig hos Visit Tromsø, Lea Pinsard, gleder seg over en travel jul på turistkontoret. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen 

POSITIVT: Daglig leder i Visit Tromsø, Trond Øverås, er svært fornøyd med antall besøkende i Tromsø i 2014. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

PROSTNESET: Året som gikk ble en kjempesuksess for turistnæringen i Tromsø. Med nesten 150.000 besøkende kan man konstatere en økning på hele 10 % i forhold til året før.

– Tallene er veldig gode og vi ser en positiv utvikling og en betydelig økning. Det viser at Tromsø som reisemål er attraktivt. Ikke bare for turister som vil være i byen, men også som base for dem som vil rundt i fylket å oppleve det landsdelen har å tilby, sier Trond Øverås som er daglig leder i Visit Tromsø.

Populære måneder

Han viser til tallene som avslører at januar måned hadde en økning på 30 prosent sammenlignet med året før, mens årets siste måned ga en økning på hele 24 prosent.

LES OGSÅ: Her trives turistene best

Månedene med flest besøkende var riktignok juli der man hadde 24.000 personer inne på turistkontoret.

– Da er det stor aktivitet med mange cruisebåter her også. Men vi ser også at februar og mars er populære måneder hvor mars har 18.800, mens februar har opp mot de tallene, sier Trond Øverås.

Tidligere har iTromsø skrevet at vintersesongen slår sommeren kraftig med tanke på antall overnattingsdøgn på hoteller. Årets tall fra Statistisk sentralbyrå er enda ikke klare, men Øverås bekrefter altså dette.

– Vinteren er veldig populær, sier Øverås.

Høydepunkter

På turistkontoret har julen vært hektisk. Nå håper de at turiststrømmen fortsetter.

– Det har vært utrolig mye folk her i julen og jeg tror på en økning denne vinteren, sier informasjonsansvarlig Lea Pinsard.

Tyske Sabrina Knappe har feiret nyttår i Tromsø og er klar på hva turistene vil se når de besøker byen.

LES OGSÅ: Flere nordmenn ferierer i Tromsø

– Jeg har sett reinsdyr hos samene og håper å se nordlyset mens jeg er her. Hvalsafari hadde vært gøy å oppleve, men det tar jeg meg dessverre ikke råd til, sier hun.

Knappe trekker også fram fjellfyrverkeriet på nyttårsaften og Polaria som høydepunkter.

– Det er mange som heller ikke har sett snø før. Jeg har møtt flere fra Singapore som synes det er fantastisk. Jeg liker også at det kun er tre timer dagslys her, sier den tyske turisten med stor entusiasme.

Eksotisk

Ifølge Pinsard kommer turistene fra hele verden for å oppleve Tromsø og Nord-Norge.

– Vi har mange briter her, men også store grupper fra Kina, Singapore, Dubai og Frankrike. Mange av dem synes det er eksotisk å se snø for første gang, sier Pinsard.

Hun mener det er flere grunner til at Tromsø er så populært.

– For det første har vi nordlyset. I tillegg er mange av aktører våre flinke til å markedsføre seg på sosiale medier, sier Pinsard.

Hun legger til at Tromsø skiller seg ut fordi temperaturene ikke er like lave som andre steder med nordlys.

– Samtidig er Tromsø en by med mange hoteller, restauranter og utesteder. Hvalsafari har også blitt utrolig stort. Når alt dette kombineres med hundesleder og reinsdyr fylles dagene til turistene raskt opp, mener Pinsard.