Boligprisene økte med 16,6 prosent i 2014

Tromsø med klart størst prisstigning av storbyene i Norge.

KJAPPERE I TROMSØ: Boligsalg i Ishavsbyen går ikke like tregt som det har gjort de siste tre-fire månedene.  Foto: Ann Sissel Jenssen

nyheter

Det er tall fra Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk som viser at boligprisene i Tromsø hadde en stigning på 16,6 prosent i fjor. Det er langt høyere enn de andre storbyene som det sammenlignes med og over dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet.

LES OGSÅ: 700.000 boliger innen 2040

Statistikken omfatter boliger som er annonsert på Finn.no, det vil si nærmere 70% av alle bruktboliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Bergen er nærmest med 9,6 prosent prisstigning mens økningen i Oslo var på 8,7 prosent. Landsgjennomsnittet var på 8,1 prosent.

Eiendomsmegler Børge Martinussen i Eie sier at boligprisstigningen i Tromsø er for høy.

- Det er fryktelig høyt, ja. Det i seg selv er ikke bra. Det er ikke noe som er bærekraftig over tid og jeg tror ikke vi får en slik prisstigning igjen i 2015, sier Martinussen.

Han forklarer den voldsomme økningen i 2014 med at Tromsø-markedet har tatt igjen resten av lande.t

- Prisstigningen i de andre sammenlignbare byene startet lenge før den gjorde det i Tromsø. Når det først slapp her i byen så tok det skikkelig av og nå har vi tatt igjen de andre byene, sier Martinussen.

Nest lavest

Omsetningstiden i Tromsø i desember er også en indikasjon på at boligmarkedet er rimelig hett for tiden. I snitt lå en bolig ute til salgs i desember i bare 19 dager før den ble solgt.

Det er nest lavest i landet, bare slått av Bodø - som hadde 17 dagers omsetningstid i desember.

LES OGSÅ: Her er alle eiendomssalgene i Tromsø i desember

Børge Martinussen peker på at Tromsø normalt har ligget blant de fem dyreste byene i Norge.

- Og jeg kan ikke se at Tromsø blir noe mindre pressområde i 2015.