Derfor må ordfører Hjort sove utendørs

Jens Johan Hjort må tilbringe en natt ute i guds frie natur.

MÅ SOVE UTE: Jens Johan Hjort er ikke kjent som en ordfører som lar en utfordring gå forbi. Natt til 14. januar skal han derfor tilbringe ute - i sprengkulde. Foto: Ronald Johansen 

ARRANGERER: Arrangementskomiteen har ansvaret for å sette opp ordførernes teltleir, og de får sannsynligvis flest ordførere å ta seg av i hele Norge. Fra venstre Hugo Tingvoll (Nord-Troms friluftsråd), Anne Margrethe Roll, Toril Skoglund (Troms fylkeskommune), Tine Marie Hagelin (Ishavskysten friluftsråd), Tove Fuglem Amundsen (Midt-Troms friluftsråd) og Eivind Høstmark Borge (FNF). 

nyheter

Det var klima- og miljøminister Tine Sundtoft som per brev utfordret alle landets ordførere til å sove utendørs natt til 14. januar. Dette for å markere åpningen av Friluftslivets år. Tromsøordfører Jens Johan Hjort var dermed en av mottakerne av utfordringen.

– Det gikk ut melding om at det kanskje ikke var så lett for ordførerne i Troms å gjennomføre dette fordi det er Fylkesmannens årsmøte i denne perioden, men jeg har ikke så lett for å si nei til slike utfordringer. Derfor utfordret jeg alle ordførerne i Troms til å overnatte sammen med meg her i Tromsø, og flere har takket ja. Dermed blir det en real teltleir ved Prestvannet natt til 14. januar, sier Hjort.

Rådmenn snurt

Det er friluftsrådene som har ansvaret for å sette opp teltleiren, og Tine Marie Hagelin, daglig leder i Ishavskysten friluftsråd, sier at åtte ordførere så langt har tatt Hjorts utfordring.

– Det som er morsomt er at et par rådmenn ble litt snurt for at ikke de ble invitert, så nå har vi fått med oss to rådmenn også, sier Hagelin.

LES OGSÅ: - Troms skal bli årets friluftsfylke

De tøffeste ordførerne

Med åtte ordførere med på laget håper Hjort at Tromsø vil kunne ha den største ordførermarkeringen av Friluftslivets år denne natten.

– Det som er kult er at vi kan bli det fylket som har de tøffeste ordførerne. Jeg håper i alle fall det, sier Hjort.

Selv har han bestilt oppholdsvær og flammende nordlys, men det er uaktuelt å kaste inn håndkleet dersom det i stedet blir snøstorm.

– Blir det snøstorm må vi bare hanskes med det. Å gi seg er i alle fall ikke noe alternativ – det er for pingler, slår han fast.

Hjort har sovet ute midtvinters tidligere, men er ikke så erfaren at han ikke trenger litt bistand.

– Jeg har bare en tynn sovepose, så det må jeg nok få låne. Blir det kaldt får vi bare ligge tett inntil hverandre, sier Hjort og ler.

LES OGSÅ: Hjort lar barten gro for penger

Fulle telt

At det blir mange å varme seg på er det ingen tvil om. I tillegg til ordførerne og rådmennene skal Friluftsrådet, Troms turlag og speideren overnatte sammen med Hjort ved Prestvannet. Hagelin er usikker på om det i det hele tatt er plass til flere.

– Det er en ganske liten plass vi skal telte på, så jeg er usikker om det er rom for å slå opp flere telt. Uansett er alle velkomne til å komme innom å hilse på i løpet av kvelden, sier hun.