Staket i gang friluftsåret

Helseminister Bent Høie mener at Tromsø er ledende i satsingen på friluftsliv – og valgte derfor å komme til Ishavsbyen for å innvie det nasjonale Friluftslivets År.

KAPPESTRID: Ordfører Jens Johan Hjort (til høyre) og helseminister Bent Høie på hver sin skikjelke. Høie hadde imidlertid ikke sjanse mot ordføreren som vant med tre-fire ekvipasjelengder... 

Ministerbilde: Ordføreren ville gjerne ha et minne av helseministerens besøk i Tromsø. 

ILDSJELER: (Årets Tromsø-væring) Henrik Romsaas og Tine Marie Hagelin i Ishavskysten friluftsråd. - Friluftslivets år er med på å sette saken på den politiske dagsordenen, sier Romsaas. 

VINTERTURIST: Marc Rigau lot seg vel smake av både pinnebrød og bålkaffe i Kirkeparken. – Er det typisk norsk å spise slikt brød? Det smakte veldig godt – det var første gangen jeg har smakt noe lignende, sier han. 

nyheter

Det var ikke stavkirke, men stavkjelke som var i fokus da Kirkeparken ble valgt til «åsted» for åpningen.

Både helseminister Bent Høie og ordfører Jens Johan Hjort var utfordret til å delta i den noe uvanlige utendørsaktiviteten – midt i Tromsø sentrum.

Høie hadde valgt å delta i åpningen av Friluftsåret for å gi sin og regjeringens anerkjennelse til det friluftsarbeidet som gjøres i blant annet prosjektet Tromsømarka og Ishavskysten Friluftsråd.

LES OGSÅ: Friluftsbilde pryder statsministerens julekort

Inspirasjon for andre

– Det er eksempel til etterfølgelse for resten av landet. Her kan man vise til et veldig godt samarbeid mellom det offentlige og frivillige organisasjoner som kommer alle kommunens innbyggere til del, sier helseministeren.

Tromsø-ordføreren mente at det er naturlig å vise til Tromsø når man snakker om friluftsliv – ikke minst med bakgrunn i Tromsømarka-prosjektet.

LES OGSÅ: Derfor må ordføreren sove utendørs

Sprekest i landet

– Det er kommunens mest vellykkede prosjekt som har gjort turområdene på Tromsøya tilgjengelige for både gammel og ung. Nå skal vi også i gang med å gjennomføre prosjektet på fastlandet og Kvaløya, sier ordføreren.

En annen grunn til friluftslivet står sterkt her i byen er at det å gå på tur er svært populært.

– En undersøkelse har vist at Tromsø har de sprekeste innbyggerne i hele landet, og er veldig bra til å bruke det fantastiske gratistilbudet som finnes i og rundt byen, sier ordfører Hjort.

LES OGSÅ: Troms skal bli det fremste friluftsfylket

Ekstra støtte

Tine Marie Hagelin, daglig leder i Ishavskysten friluftsråd, sier at det er flott at politikerne legger merke til arbeidet som blir gjort.

– Det betyr at vi får ekstra oppbacking, og det gjør at vi blir enda bedre i stand til å tilrettelegge for et godt friluftsliv for innbyggerne her oppe, sier hun.

I 2015 vil det bli gjennomført hele 84 forskjellige organiserte friluftsaktiviteter i regi av friluftsrådet, forteller hun. I tillegg vil rådet fortsette med arbeidet med å gjøre naturen mer tilgjengelig i form av skilting, samt opprustning av turstier og annen infrastruktur.