Ragnar fikk Nordlysprisen

«Årets prisvinner er både musiker og ordkunstner. Han er en nordnorsk stemme som evner å fortelle oss om verden – og verden om oss», slår juryen fast i sin begrunnelse for å gi årets utgave av Nordlysprisen til Ragnar Olsen.

DRAMATIKEREN: Juryen har også lagt vekt på Ragnar Olsens virke som tekstforfatter og dramatiker. Bildet er fra første leseprøve på en av hans oversettelser for Hålogaland Teater. Foto: Helge Matland 

nyheter

Selv om Nordlysprisen er en musikkpris, så har juryen også lagt vekt på tromsøkunstnerens virke innen andre uttrykk enn det musikalske.

«Vinneren har en imponerende karriere bak seg», slår juryen fast i sin begrunnelse.

LES OGSÅ: Kunstner med mange jern i ilden

Mange priser

«Som musiker har vinneren skrevet en rekke melodier og viser, og han har deltatt på adskillige plateutgivelser. Og han har allerede vunnet flere høythengende nasjonale priser; vi kan nevne Prøysenprisen, Blixprisen og Edvard-prisen, samt Troms fylkeskommunes kulturpris, osv., osv....», uttaler juryen.

I tillegg kan nevnes at Ragnar Olsen også har mottatt Norsk Teaterlederforums oversetterpris (1993) for gjendiktinga av Shakespeare-stykkene «En midtsommernattsdrøm», «Othello» og «Macbeth» for Hålogaland Teater. Han har også fått Tromsø kommunes kulturpris (1994), SAS Kulturstipend (1999) og sammen med gruppa Boknakaran LOs kunstnerpris.

Tekstforfatteren

Juryen trekker også fram hans virke som tekstforfatter med et ukjent antall tekster til musikk – tekster som er brukt i alle mulige sammenhenger; fra Grand Prix til radio, TV og teater.

«Ikke minst har vinneren skrevet tekster til flere av våre mest kjente artister. Vi kan nevne navn som Mari Boine, Kine Hellebust, Sissel Kyrkjebø, Karoline Krüger osv., osv.», sier juryen i sin begrunnelse.

Dramatikeren

Juryen trekker også fram Ragnar Olsens virke som forfatter og dramatiker som har gitt prisvinneren et stort navn.

«Han har oversatt hele seks skuespill av Shakespeare samtidig som han har skrevet omkring 30 helaftens forestillinger for teater og kabaret, inklusive to operaer! En tredje opera er på vei».

Juryen har bestått av organisten Bjørn Andor Drage, bratsjisten Tørris Koløen Bakke og instituttleder Zafer Özgen ved Musikkonservatoriet i Tromsø, med sistnevnte som leder av juryen.