Kostholdsekspert har stor suksess med kakeblogg

Tromsø-legen Maria Arlén (29) har tusenvis av følgere på kakebloggen sin.

nyheter

Arlén har over 20.000 følgere på Instagramprofilen «Thatcakechick», og lesere fra USA, Australia og England på bloggen med samme navn. Der legger hun ut oppskrifter på sunne kaker, pannekaker, konfekt og iskrem. Hun startet opp bloggen for cirka to og et halvt år siden, og siden den gang har hun fristet tusenvis av lesere med godsaker uten raffinert sukker og med høyt næringsinnhold.

Jeg fokuserer på å lage enkle oppskrifter og bruke sunne ingredienser, men det aller viktigste er smaken. Når man kan lage sunne kaker som smaker godt kan man spise det daglig uten å få dårlig samvittighet. Egentlig synes jeg ikke man skal få dårlig samvittighet av mat, uansett, sier Arlén.

LES OGSÅ: Helsefarlig fedme skal fjernes

Kake til middag

Så næringsrike er faktisk kakene, at Tromsø-legen har tatt seg selv i å spise kake til middag.

Jeg har faktisk gjort det, en gang, ja. Kaken inneholdt like mye fiber som ei grov brødskive, og like mye protein som en halv kyllingfilet inneholder. Jeg hadde ikke et snev av dårlig samvittighet, sier hun og ler.

– Men kakene er i utgangspunktet en bonus i tillegg til et variert og sunt kosthold, legger hun til.

Ved å bytte ut hvitt mel med for eksempel havre- eller kokosmel er mye gjort for å få et sunnere næringsinnhold i kakene. I tillegg bruker hun bare naturlige søtningsstoffer.

– For eksempel bruker jeg honning, banan eller eple som søtning i kakene. Den største utfordringen er ofte å få en god konsistens på kakene, for når man bytter ut ingrediensene endres naturligvis konsistensen.

LES OGSÅ: Advarer mot å vente med slankingen

Internasjonal

De fleste leserne på bloggen kommer fra andre land enn Norge.

– Årsaken er vel at de har kommet litt lengre enn oss på dette med sunne godsaker, men andelen norske lesere vokser stadig. I tillegg begynte jeg med å skrive bloggen på engelsk, så nå har jeg begynt å oversette den til norsk, sier hun.

Arlén, som er lege med spesialkompenatse på fedme og fettforbrenning, er en det av det tverrfaglige teamet som jobber med den medisinske fedmeklinikken som åpner i Skibotn i februar. Også der vil der bli fokus på å lage sunne godsaker.

– Man må kunne nyte livet og maten, og det er viktig å spise mat som smaker godt, og gir matglede. Mat er livet, og er samtidig grunnlaget for en sunn kropp og et glad sinn. Selv elsker jeg kaker og bakverk, og jeg spiser det når jeg har lyst, sir hun.

- Da er det fint å kunne få i seg sunne næringsstoffer med det samme, legger hun til.

LES OGSÅ: Pilotprosjekt skal gi livsstilsendring