Jens Johan Hjort trekker seg

Hjort trekker seg som førstekandidat til Tromsø Høyres valgliste.

  Foto: Tom Benjaminsen

Anne Berit Figenschau går nå av som finansbyråd.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Det melder NRK på sine nettsider.

Det skal ha kommet frem under et nominasjonsmøte i Høyre lørdag ettermiddag, og Hjorts utspill skal ha kommet svært uventet, skriver NRK.

Etter det NRK erfarer er bakgrunnen for utspillet dårlig samarbeid mellom Hjort og den sittende byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Jens Johan Hjort skal på møtet ha vist til Høyres dårlige oppslutning på meningsmålinger.

Ønsket å "spisse laget"

Ifølge Anne Berit Figenschau gikk Hjort på talerstolen under møtet og fortalte at han ønsket å gjøre endringer blant topp tre på valglisten, som nominasjonskomiteen har lagt frem.

- Han ønsket å spisse laget og foreslo meg som nummer én på lista, Hilmarsen som nummer tre og dermed han selv på andreplass, sier Figenschau til iTromsø om Hjorts endringsforslag.

Hjort skal ha stilt et ultimatum - enten blir lista stemt gjennom eller så trekker han seg.

- Jeg opplyste at heller ikke jeg ønsket å stå på lista dersom det ikke ble flertall. Det endte med 31 stemmer mot og 29 stemmer for Hjorts forslag, og dermed gikk det ikke, sier Figenschau.

Omtales som kuppforsøk

Hun opplyser til iTromsø at hun nå går av som byråd.

- Jens Johan står heller ikke på lista lengre og nå må Høyre ta stilling til hvordan lista skal se ut. Det er fremdeles usikkert hvem som skal inn som ordførerkandidat, sier Figenschau som forlot nominasjonsmøtet på Radisson Blu rundt klokken 19 lørdag kveld.

iTromsø får opplyst at Jens Johan Hjort ikke kan gå av som ordfører og blir sittende til valget. Hilmarsen skal, ifølge sentrale kilder i Høyre, ha fått full tillit. Dermed sitter han trygt som byrådsleder.

Møtet pågår fremdeles og ifølge kilder stemmer partiet nå gjennom listen fra andreplass og ned. Hvem som blir ny ordførerkandidat skal bestemmes i et nytt møte.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen tolker det dramatiske nominasjonsmøtet som forsøk på et kupp, men som mislyktes, skriver NRK.

Det er ikke Figenschau enig i.

- Jeg vil heller kalle det en demokratisk prosess hvor Jens Johan ønsket å få frem et annet forslag, sier hun til iTromsø.