Ville «toppe laget» med ny byrådsleder

Ordfører Jens Johan Hjort forstår at lørdagens kuppforsøk har skapt reaksjoner.

Jens Johan Hjort har vært ordfører i Tromsø siden 2011.  Foto: Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

nyheter

Det kom som en bombe da Hjort under lørdagens nominasjonsmøte i Tromsø Høyre kom med et nytt forslag til partiets valgliste.

Til iTromsø forklarer Hjort at han fredag kveld kom til en beslutning om hva han mener er det riktige laget for Tromsø Høyre inn mot valget.

- Jeg ønsket Anne Berit på topp. Bakgrunnen for det er at hun er flink og en naturlig kaptein som kan overbevise velgerne. Jeg ville at hun skulle overta min plass på listen og at jeg skulle inn etter henne. På den måten hadde både jeg og Hilmarsen rykket ett hakk ned. Tanken var å få henne inn som byrådsleder mens jeg fortsatte som ordførerkandidat, sier Hjort til iTromsø.

LES OGSÅ: Jens Johan Hjort trekker seg

Respekterer avgjørelsen

Han forstår at utspillet har skapt reaksjoner, men benekter at det hele var et kuppforsøk fra hans side.

- Det var ingen andre som visste om det. Jeg kontaktet Figenschau i morrest og deretter Hilmarsen. Jeg inviterte han til å være med på forslaget, men har forståelse for at han ikke ønsket det. Hvis jeg hadde hatt kupplaner ville jeg startet tidligere, sier Hjort og peker på at han følte et behov for å se nytt på partiets lag foran valgkampen.

Han mener Høyre må ta innover seg at meningsmålingene går ned og at partiet dermed ikke har gjort en god nok jobb med å overbevise velgerne.

- Jeg hadde partiets beste i tankene da jeg kom frem til dette forslaget, men jeg respekterer at flertallet ikke delte mitt syn, sier han.

Avstemningen under nominasjonsmøtet endte det med to stemmers overvekt for å fremdeles ha Hjort øverst på lista.

- Dermed tok jeg konsekvensen av det og trakk meg. Det er truffet en demokratisk avgjørelse som jeg har full respekt for, tilføyer ordføreren.

LES OGSÅ: - Hjort sjokkerte alle

Ville "toppe laget"

På spørsmål om bakgrunnen for utspillet er et resultat av et dårlig samarbeid mellom Hjort og byrådsleder Hilmarsen, svarer Hjort følgende:

- Vi hadde en valgkamp for fire år siden som fungerte godt. Man har ulike oppfatninger om enkelte ting, og slik skal det også være, men vi har alltid kommet til en løsning. Jeg har sagt hva jeg mener er den beste løsningen i forkant av valget. Dette har ikke vært noe kuppforsøk fra min side. Jeg foreslo at Anne Berit tok min plass på listen. Ved å sette henne først, foran både meg og Hilmarsen, ville jeg toppe laget, uttaler Hjort.

Han legger til at det viktigste for han har vært å fremme Tromsøs interesser og at det riktige ville vært å ha Anne Berit Figenschau på topp.

- Øyvind ville fremdeles vært en viktig del av trioen jeg foreslo å ha øverst, påpeker Hjort.

Kom brått på

- Hva tenker du om at både du og Figenschou nå er ute av listen?

- Det er fair enough og noe vi hadde tilkjennegitt. Jeg ber om å bli trodd på når jeg sier at jeg ønsker det beste for Øyvind og partiet inn i valget. Jeg skal gjøre mitt for å kunne gi en god overlevering når jeg avslutter ordførerperioden.

- Måten dette ble gjort på omtales som uryddig og uprofesjonell innad i partiet. Hva tenker du om det?

- Det er synd om noen mener det. Det var viktig for meg å kunne stå for resultatet og å få det beste laget. Det kom brått på, men jeg gjorde det jeg mener var riktig, sier Hjort.

Bakgrunnen for hvorfor Hjort ønsket Figenschou inn som byrådsleder i stedet for Hilmarsen, begrunner han slik:

- Anne Berit har mange gode kvaliteter. Hun er smart, er en lagspiller og en kaptein. I tillegg er hun et nytt ansikt og hun har gjort det godt som byråd. Hun ville blitt et godt førstevalg, hevder ordføreren.

LES OGSÅ: Valgforsker: - En dramatisk uttalelse

Fortsetter i Høyre

Hjort opplyser at han fortsatt vil være medlem av Høyre til tross for at han nå har trukket seg fra valglisten.

- Jeg skal fortsette i Høyre og fortsette å jobbe for partiet. Nå skal jeg avslutte ordførerperioden på en så god måte som mulig, og jeg håper vi får en ordfører fra Høyre etter valget.

Hva som skjer når ordførerperioden er over, har han så langt ikke gjort seg opp noen tanker om.

- Jeg har ingen konkrete planer. Dette er som sagt noe jeg ikke har tenkt veldig lenge på, og jeg har god tid til å finne ut hva som kan være interessant å jobbe med etter jeg går av som ordfører, sier Hjort.