Fikk sitt første grisekull

Med en økologisk gård ute på Berg har Mats Hegg Jacobsen (29) gått mot strømmen. Mandag fikk han sitt første grisekull.

Kosetid: Mats Hegg Jacobsen gir grisungene masse oppmerksomhet. 

SMÅTRØTT: Etter foringstid havner de fleste av knøttene rett i høyet. 

PÅ EVENTYR: En av smårollingene småløper rundt i høyet. 

nyheter

BERG: Ni hjerteknusere ligger under varmelampa og koser seg. De er bare et døgn gamle, men kan allerede småløpe til matmor, som ligger utslitt i høyet.

I båsen på andre siden av midtgangen ligger bonde Mats Hegg Jacobsen hver natt for å følge med på at alt går bra.

– Ja, det er viktig at de blir kjent med meg og trygg på meg. Så jeg har vært mye inne hos purka og er inne nå og løfter litt på grisungene innimellom og sånn, sier Hegg Jacobsen som sier at det er en fare for at purka legger seg oppå ungene. Da må han være til stedet å eventuelt berge ungene.

Les også: Her kan du lese superlokal-avis.

Utfordret av nabogård

Men det var ikke økologisk grisebonde Mats skulle bli. Etter flere år i Oslo returnerte 29-åringen til Berg hvor foreldrene bor. En dag ble han utfordret til å ta over et par geiter av nabogården. Da startet stenene å rulle for Hegg Jacobsen, som du kanskje har snublet over på Facebook og Instagram

– Det er en fin form for å vise at alt er på plass her hos oss og at alt er naturlig, sier Hegg Jacobsen.

Les også: Tromsøjente bak fastfood-suksess.

Viktig med økologisk fokus

Og det er akkurat det med at alt skal være naturlig og ikke kunstig som er viktig for Hegg Jacobsen.

– Jeg ville drive økologisk svin fordi det ikke finnes i Nord-Norge. Da var det enten å hente sørfra eller starte opp sjøl. For dyrene dreier det seg jo om dyrevelferd, hvor det er bedre og strengere regler, mens for grønnsaker handler det om at jeg ikke skjønner hvorfor vi skal sprøyte så mye gift på mat, sier bonden som har gitt den første grisungen navn.

Les også: Nordmenn delt i synet på økologisk mat.

Skal bli bacon

Interessen har vært stor for grisungene etter at Hegg Jacobsen la ut bilder av de ni små på sosiale medier. Nå ber han foreldre vente med å komme på besøk med små barn med det aller første.

I mellomtiden skal han navngi de resterende åtte. For førstemann ut av purka har blitt døpt.

– Den kom ut først og da fikk den navnet Pia. Jeg har hørt at om et dyr skal ha et godt liv, så må du gi den et navn. Jeg vet at de skal bli mat en dag og det er derfor jeg har dem. Man må ha den innstillinga. Jeg tenker at de er mat, og mat skal de bli. Men jeg vil gi dem et så lykkelig og godt liv som mulig så lenge de lever.