Oppgitt over «guruer» i bransjen

Avliver BH-myte

Manuellterapeutene André Fagerborg og Einar Hauglid kan ikke se at noen forskning underbygger at BH-spiler er årsaken til rygg- og nakkesmerter.

Manuellterapeuter klarer ikke å se sammenhengen mellom BH-spiler og muskelplager.

DEMONSTRERER: Einar Hauglid og Andrè Fagerborg demonstrerer hvordan ørsmå bevegelser kan gi store styrkeforskjeller. 

"POWER BALANCE": Hauglid viser til "testen" som florerte på nett da de såkalte "Power balance" armbåndene var populær. - Heller ikke den er reell, sier Hauglid. 

nyheter

Den siste uken har Side2.no sin sak om BH-spiler og ryggsmerter gått som en farsott på Facebook. I saken påstås det at BH-spiler har en direkte sammenheng med smerter i rygg og nakke, fordi BH-spilen skaper et trykk mot muskelen Serratur anterior. Muskelen er festet på ribbeina, og går videre mot skulderbladene. Manuellterapeutene André Fagerborg og Einar Hauglid har sett videoen, men er uenig i at BH-bruk er problematisk i forbindelse med muskelen.

– Det er ingen forskning som tilsier at det er bruk av BH som skaper smerter i rygg og nakke. Videoen «demonstrerer» hvordan muskelen visst nok plages, men testingen gjøres ikke standardisert i det hele tatt. Videoen sier ingenting om hvilket press kiropraktoren bruker, eller hvilket tyngdepunkt han trykker mot, sier Hauglid.

LES OGSÅ: Teres med ny puppesimulator

«Power balance»

De to demonstrerer hvordan små, nesten usynlige bevegelser, kan gi ulike utfall på testen.

– Dette er den samme typen «test» man så da «Power balance»- bånd var populære, og produsenten hevdet at man fikk bedre balanse av å bruke armbåndet, sier Hauglid.

Testen i BH-videoen går ut på at armen skal holdes strak fremover. Med spile-BH på viser videoen at testpersonens Serratur anterior ble så svekket at hun ikke klarer å låse skulderen når armen blir utsatt for press ovenfra. Når testpersonen derimot løsner på BH-en klarer hun uten problem å låse muskulaturen.

– Alt handler om hvor man legger trykket. I denne typen videoer er det typisk at man i det ene forsøket presser – i dette tilfellet armen – rett ned mot gulvet. I det andre forsøket justerer man presset inn mot testpersonens eget tyngdepunkt, og dermed blir man mye sterkere. Små endringer i armens stilling kan gi store styrkeforskjeller, sier Hauglid.

LES OGSÅ: Stor interesse for mental tøffhet

Forskning

De to vil ikke bastant avvise at BH-spiler aldri har påført noen smerter, men påpeker at det ikke finnes forskning som har vist en sammenheng mellom disse.

– Denne muskelen er veldig viktig for skulderen, og for evnen til å rotere skulderbladet. At den svekkes er et problem hos mange, men å skylde på BH-spilen vil være udokumentert. Dette er et klassisk eksempel på en guru som kommer med «løsningen på problemet», men som ikke har noe støtte i forskningen. Det kan hende det fungerer for noen, men før man går ut og anbefaler kvinner å kaste BH-en er det viktig å ha reelle forskningsresultater å vise til, mener de to.

LES OGSÅ: Slik kommer du i form til sommeren