Ny meningsmåling

En av tre har forlatt Høyre i Tromsø

Etter to uker med Høyre-bråk er partiet kraftig svekket blant Tromsø-velgerne.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen kommenterer fersk meningsmåling, som viser at Høyre går mye tilbake i Tromsø.

Meningsmålingen

Slik gjør partiene det på meningsmålingen, gjort av Norfakta. Fremgangen er målt utifra valgresultatet i 2011.

  • Ap 39,6 (+13,2)
  • Frp 9,2 (- 3,8)
  • H 23,7 (- 12,3)
  • KrF 2,9 (- 0,2)
  • Sp 1,9 (- 0,5)
  • SV 7,7 (+2,0)
  • V 4,0 (+0,2)
  • Rødt 7,8 (+0,6)
  • MDG 2,8 (+1,0)
  • KP 0,5 (0,0)

FÅR SVI MÅ MÅLINGENE: Øyvind Hilmarsen og Tromsø Høyre har mistet en av tre Høyre-velgere på kort tid. Men Hilmarsen tror det er mulig å vinne mange tilbake igjen. 

TAR SIN DEL: Jens Johan Hjort innrømmer at målingen nok hadde sett bedre ut hvis han hadde sittet i ro i båten på rabaldermøtet i Tromsø Høyre for to uker siden. 

nyheter

Det blåser friskt i Tromsø for tiden, men noen Høyre-vind kan man vel knapt kalle det.

Norfaktas meningsmåling, gjort for iTromsø onsdag kveld, viser at Høyre har tatt noen kraftige uppercuts de siste to ukene. 23,7 prosent oppslutning er 12,3 prosentpoeng mindre enn valgresultatet i 2011 og 11,2 prosent mindre enn de fikk på tilsvarende måling i september i fjor.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen erkjenner at partiet nok har fått føle det etter de siste ukers bråk, som startet med at ordfører Jens Johan Hjort på nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre foreslo å vrake Hilmarsen som byrådsleder til fordel for Anne Berit Figenschau.

– Det har jo vært noen krusninger, ja. Det er vanskelig å si hvor mye det har spilt inn, men vi er uansett opptatt av å se fremover. Vi må jobbe beinhardt for å vise velgerne resultatene av den politikken vi har ført de siste tre årene, sier Hilmarsen.

LES OGSÅ: - Stopp skittkastingen

Fokuserer på politikken

Hilmarsen sa til iTromsø etter kuppforsøket på nominasjonsmøtet at "Jeg må innrømme at jeg ble ganske rystet da jeg fikk beskjed om Hjorts forslag fem minutter før møtet startet".

– Viser ikke denne meningsmålingen hvor skadelig bråket rundt Hjort og Figenschau har vært?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere. Jeg ønsker ikke å anslå hvor stor andel som skyldes det som har skjedd de siste ukene. Jeg har hele tiden fokusert på politikken og skal fortsette med det, sier byrådslederen.

Godt utgangspunkt

Hvis man ser på mandatfordelingen, så har Ap med sine 18 flere kommunestyrerepresentanter alene enn det Frp, Høyre og Venstre har til sammen. I lag med SV og Sp har Ap rent flertall. Men selv om tallene er dårlig nytt for Tromsø Høyre, så finner likevel Hilmarsen sol bak skyene.

– Nordlys hadde en måling som var mye dårligere enn dette (18,6 prosent, red.anm.), så vi velger å se denne målingen som et godt utgangspunkt foran valgkampen vi går inn i, sier Hilmarsen.

LES OGSÅ: Når man skyter med kanoner, så blir det ofte bråk

Urutinert

Ordfører Jens Johan Hjort, som trekker seg etter valget i september, medgir at nedgangen fra valget i 2011 er stor.

– Det er veldig mye, ja. Noe skyldes nok at det har vært mye støy i det siste. Det har ikke vært godt for partiet. Men det er også nasjonale trender som peker i samme retning, sier Hjort.

– Hvor mange av de 12,3 prosentpoengene med nedgang skyldes det du selv gjorde på nominasjonsmøtet for to uker siden?

– Jeg erkjenner i alle fall at hadde jeg ikke gjort det jeg gjorde, så hadde vi sluppet så mye styr. Det var noe urutinert fra min side, men så vil jeg nok samtidig mene at det er flere som må dele ansvaret for at bråket har fortsatt – uten at jeg vil utdype det mer, sier Tromsø-ordføreren.

LES OGSÅ: Hjort med knusende ministerkritikk

Jobbe videre

LES OGSÅ: Jeg er på jobbjakt

Hjort maner nå til ro i partiet, slik at man kan jobbe seg oppover på meningsmålingene inn mot valget.

– Vi kan og skal lære av dette. Nå er denne saken ferdig debattert og vi kan samle troppene og se fremover. Det er syv måneder til valget og jeg mener fremdeles at vi har en god liste, sier Hjort.