Populære besøksvenner

De er trent opp til å takle kos og klemmer, men de er fortsatt for få til å dekke behovet i byen. Nå oppfordrer hundemiljøet flere to- og firbeinte til å besøke både små og store.

BESØKSVENNER: Flere har fått opp øynene for å bruke hunden sin som besøksvenn for eldre og syke. Denne gjengen deltok på kurs i fjor, men leder Sigrid Marie Evensen (i midten av bildet) vil gjerne ha flere med på laget i år. Foto: Ronald Johansen/arkivfoto. 

NÆRHET: De gode opplevelsene står i fokus når besøkshunden kommer på besøk. Hundene er trent opp til å takle kos fra fremmede. Foto: Tor Farstad/arkivbilde. 

nyheter

I Tromsø Hundeklubb har de lenge visst at hunden er menneskets beste venn, faktisk en så god venn at besøkshundgruppa ikke kan ta unna alle henvendelsene om hundebesøk. De to siste årene har totalt 26 hunder blitt trent opp til å bli besøkshund i Tromsø, men fortsatt er behovet stort.

– Det er overveldende mange som er interessert i å få en hund på besøk, både fra sykehjem, skoler og barnehager, rus- og kriminalomsorg og fra private. Per i dag er vi på Heracleum et par dager i uka og vi er på Mortensnes sykehjem en dag i uka. Vi skulle gjerne vært overalt hvor vi får henvendelser fra, men vi har ikke kapasitet til det ennå, sier leder Sigrid Marie Evensen i besøkshundgruppa.

LES OGSÅ: Møt byens firbeinte terapeuter

Gledesspredere

Til våren arrangerer besøkshundgruppa i Tromsø Hundeklubb for tredje gang et eget besøkshundkurs, for alle som vil bruke hunden sin på jobb eller på frivillig basis. Noen har allerede meldt seg på, men det er fortsatt plass til flere.

– Hundene må være trygge, sosiale og de må ha god helse. De må være minst ett år gammel for å ta mentaltest, men ellers er det ingen begrensninger. Vi trenger både store og små hunder som vil ut å spre glede, sier Evensen.

LES OGSÅ: Ozzie utdannes til å besøke eldre

Rørende møter

For noen eldre, syke eller isolerte mennesker kan kontakten med en hund gi positive fysiologiske og psykologiske effekter; som redusert stress eller angst. Sigrid Marie Evensen sier at de ofte møter mennesker som gjenopplever gode minner i møte med hund.

– Det er svært givende å oppleve den gleden en hund kan gi noen som har behov for en klem eller en kos. Det er også veldig sosialt for alle parter.

Vårens besøkshundkurs går av stabelen i pinsehelga, med kursholdere fra Antrozoologisenteret i Oslo. Samtidig vil det bli holdt et oppfølgingskurs for dem som har gjennomført besøkshundkurset i 2013 og 2014.