Fant tyskerhjelm under oppussing

Tyskerne brukte det til kanonverksted og forlegning under krigen, nå fyller syv toppmoderne leiligheter det historiske bygget i Jens Olsen gate.
nyheter

Etter at Skifte Eiendom fikk nei til å rive det historiske bygget fra 1942, overtok Totalrenovering og gjorde det om til syv leiligheter. I mai i fjor startet oppussingen og ombyggingen. Underveis dukket krigshistorien opp i veggene.

– Vi fant en tyskerhjelm, som lå i en knevegg, og en del patroner, sier prosjektleder Marius Amundsen i Totalrenovering.

«Kanonbra»

Tyskernes kanonverksted, som har gått under navnet «Arsenalet», ble berget fra riving av byutviklingskomiteen i 2009. Det er en av få gjenværende autentiske bygninger som ble oppført av den tyske okkupantmakta. Nå er det ombygd til fem toromsleiligheter, én fireroms- og én femromsleilighet, og klare for å legges ut for salg.

– Det er gjort fantastisk bra arbeid. Alt som var gammelt måtte gjøres om. Det elektriske anlegget og røropplegget er nytt, og leilighetene tilfredsstiller dagens standard. Dette blir kanonbra, og jeg forventer kanonsalg, sier salgssjef Vibeke Pedersen i TotalEiendom.

LES MER: Kanonverksted blir til praktbygg

Stått tomt

Hun viser til at sentrumsnære, nybygde leiligheter med egne parkeringsplasser i tillegg til uteboder, ikke dukker opp ofte på boligmarkedet.

– Det er leiligheter både for førstegangsetablereren og familien. Jeg regner med det blir et lettsolgt prosjekt.

Lagerbygget, som har stått tomt i flere år, ble bygget av tyskerne under krigen til bruk som kanonverksted og forlegning.

LES MER: Nok en renovering

Tidkrevende

Etter krigen ble bygget overtatt av Forsvaret, og brukt som depot. Deler av bygget har vært brukt som bolig.

– Tyskerne lage i sin tid etasjeskillerne i betong, til formålet bygget skulle brukes til. Bygget er vernet og vi har brukt to år på omreguleringen. Vi har beholdt fasongen på taket, alle innganger og vinduer. Enkelte av de ytterste vinduene er de originale. Det er utrolig tidkrevende å restaurere gammelt, sier Marius Amundsen.

LES MER: Frelsesarmeen protesterer mot byggeplaner