– Jeg er beæret og litt flau

Audun Rikardsen er igjen kåret til årets nordiske naturfotograf. Den nordiske fotokonkurransen betyr mye for ham, da den førte til økt fotointeresse – og den store kjærligheten.

Audun Rikardsen har fra barnsbein av vært interessert i havet og naturen.   Foto: Privat

Bildet av en sjøørret i Signaldalelva gjorde at Audun Rikardsen vant både i kategorien årets landskapsbilde og den gjeveste prisen som årets nordiske naturfotograf.  Foto: Audun Rikardsen

Audun Rikardsen vant også i kategorien årets nordiske pattedyrbilde med dette bildet.   Foto: Audun Rikardsen

Samboerparet Tine Marie Hagelin og Audun Rikardsen tilbringer mye tid sammen ute i naturen.  Foto: Privat

nyheter

Torsdag kveld vant biologiprofessor ved UiT og naturfotograf Audun Rikardsen tre priser under «Nordic Nature Photo Contest 2015», deriblant den gjeveste prisen som årets nordiske naturfotograf, som han vant også i 2012 og 2014.

– Det føles nesten litt flaut at jeg vinner for tredje gang, men det er en stor ære at mine bilder fortsatt hevder seg i toppen. Man blir ydmyk når man vet hvor mange gode fotografer som deltar, sier han.

LES OGSÅ: – Han er et fenomen

Forskerfotografen

Årets vinnerbilde er av en sjøørret som vokter gyteterritoriumet sitt i Signaldalelva i Troms. Han bruker mye av forskerkunnskapen sin når han skal ta de unike naturbildene og denne elva kjenner han nesten like godt som sin egen baklomme. I tillegg har han tatt i bruk kreative fotometoder for å få til vinnerbildet, som for eksempel et egenprodusert system hvor han kan fjernstille fokus og blender under eksponeringen.

– Denne elva er veldig spesiell. Den er dessverre infisert av parasitten Gyro som dreper all lakseyngel i elva, mens ørret og røye overlever. Denne sjøørreten er inne i sitt siste leveår siden både denne elva og Skibotnelva til høsten skal behandles med giften rotenon som dreper all fisk i vassdraget for å få bukt med parasitten. Mitt bilde er på en måte ment som et testament for det livet som nå skal dø. Det er en tristhet i det, men livet vil komme tilbake om noen år, sier Rikardsen.

Fant kjærligheten på premietur

Han har vunnet flere titalls nasjonale og internasjonale fotokonkurranser de siste årene for sine naturfotografier, blant annet den store amerikanske naturfotokonkurransen Nature´s Best tidligere i år. Men den nordiske konkurransen betyr ekstra mye for ham.

– Da jeg ble kåret til årets nordiske fotograf for første gang i 2012 var jeg helt ukjent for naturfotomiljøet. Det sparket i gang fotointeressen for alvor, og en av premiene jeg vant var en fototur hvor jeg også møtte min samboer. Det ble en bra ekstrabonus kan du si, ler Rikardsen.

LES OGSÅ: Tromsø-fotograf vant gjev pris
LES OGSÅ: Kåret til årets Arktiske fotograf

Stolt samboer

Langt inne i skogen på grensa mellom Finland og Russland møtte han nemlig Tine Marie Hagelin. Den siste natta satt de to alene sammen i fotoskjulet.

– Vi skravlet og lo hele natta, det ble veldig lite bilder av rovdyr da de nok hørte oss på mils avstand, ler Hagelin.

Et halvt år etter flyttet hun fra Oslo til Tromsø. Samboerparet er mye ute i naturen, nå begge med kamera i sekken.

– Audun har virkelig åpnet øynene mine for naturfotografi. Han er utrolig dyktig og han fortjener alle priser han vinner, sier Hagelin.

Lever drømmen

Audun Rikardsen tar de aller fleste bildene sine i Tromsø-regionen eller i Steigen hvor han opprinnelig er fra. Yndlingsmotivene finner han i det marine miljøet; havørn, hval og fisk. I tillegg til å planlegge bildene sine godt på forhånd, er friluftsinteresse og lokalkunnskap hans store styrke. Mye av fotoutstyret han bruker har han lagd selv, som et akvarium som lar han ta bilder under vannskorpa.

– De aller beste bildene tar man alltid på de plassene man kjenner godt selv, da kan man også være kreativ. Vi lever i et fantastisk landskap med et rikt dyreliv og vakker natur, samt fantastiske lysforhold. Dette er naturfotografens drøm og vi er så heldige at vi lever midt i drømmen, sier Rikardsen.