Haakon på topptur

– Vi har ingen å miste

Kronprins Haakon har klare trygghetsråd til de som skal ut på ski i påska.

SNAKKER OM SKRED: H.K.H Kronprins Haakon har selv aldri har vært i skred. – Men når man driver med bratt friluftsliv er det et tema som ligger der hele tiden, så det snakker vi om på alle turene og vi er veldig bevisst det.  Foto: Tom Benjaminsen

  Foto: Tom Benjaminsen

  Foto: Tom Benjaminsen

  Foto: Tom Benjaminsen

  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

H.K.H. Kronprins Haakon var godt fornøyd etter mandagens topptur sammen med Røde Kors og NVE. I et følge med seks gikk kronprinsen en flere timers tur opp Sjurnestinden, til Glimtfjellet og videre til Nordfjellet.

– Det har vært veldig fint, var kronprinsens første respons da han var vel nede fra fjellet.

Lærte om skred

Under toppturen fikk kronprinsen lære hvordan skredvarslene jobber for å kartlegge snøskredfaren, og hvordan man kan gjenkjenne og håndtere skredterreng.

– Nå er det snart påske, og mange nordmenn er glad i å bruke fjellet. Det er bra, vi må jo komme oss ut, men det er også viktig at vi tar vare på sikkerheten. Da har NVE en nettside som heter varsom.no, hvor man kan lære om skred og se skredvarsler. Det finnes også en app som heter regobs som man kan ha med på tur. Der kan man registrere de observasjonene man ser, så andre kan ha nytte av det, forteller kronprinsen.

LES OGSÅ: Besøker Ringvassøya

Tre viktige ting

Han understreker at det er viktig å sjekke forholdene uansett hvilken tur man skal på.

– Det er i hvert fall tre ting som er viktig å huske på. Det første er å planlegge. Vi planla allerede litt i går kveld ved å se på terrenget, på værmeldingen og på skredvarslet på varsom.no. Så er det viktig å se på været, om det er nedbør, snø, vind eller temperaturstigning. Er det typisk skredvær, så må man være ekstra forsiktig. Så er det viktig å observere når vi er ute i terreng, om du er i skredterreng eller et utløpsområde. Vi må også huske at skred kan utløses over hvor vi befinner oss.

Faregrad tre

Mandag var skredvarselet i området på faregrad tre.

– Vi så det hadde løsnet litt på vei oppover her, og at det var flak som hadde forplantet seg. Det registrerte vi på regobs, så det går inn å gå inn der og se hva vi har observert, sier kronprinsen.

Som friluftsmann, viste han et stort engasjement for temaet.

– Jeg synes det er veldig viktig at folk er ute i naturen og at vi bruker de fantastiske områdene som vi har i Norge, men så er det også utrolig viktig at vi gjør det på en sikker måte.

LES OGSÅ: Her går kronprinsen Birken - mottok appelsin av tilskuer

Ingen å miste

Kronprinsen fikk også spørsmål om hva han tenker om de mange liv som går tapt i skred i området.

– Vi har jo ingen å miste, så det er utrolig viktig at vi jobber med sikkerhet og skaffer oss kunnskap og er forsiktige. Vi må sjekke været, føreforhold, og varsom.no for skredvarsel. Det er en del sikkerhetsutstyr som er viktig å ha med, men det er uten sammligning å unngå å komme i skred som er det aller viktigste. Det er det arbeidet man legger ned før turen og det man observerer underveis som er det aller viktigste.

Roser de frivillige

Kronprinsen benyttet også anledningen til å takke redningstjenesten for innsatsen de gjør.

– Vi har utrolig flinke folk som jobber i redningstjenesten som gjør en fantastisk innsats. Også de frivillige, som Tor André (Skjelbakken, skredleder i Tromsø Røde Kors journ.anm.) her fra Røde Kors, som går inn og gjør sitt ytterste for å redde de som har kommet inn i snøskred. Det er utrolig flott at vi har den kompetansen og de ressursene i Norge. Vi har ingen å miste, så det viktigste er at folk er forsiktige og sjekker ordentlig før de drar ut.

Møtt av skred

Det var et tett snøvær som møtte kronprinsen på toppturen.

– Vi hadde jo håpet sola skulle komme igjennom, men det gjorde den ikke. Det var jo litt dårlig sikt og litt tilløp til forhold som kunne gjøre at det kom flakskred her oppe, men allikevel så klarte vi å finne noen nedkjøringer. Det var jo veldig bra snø, det har jo snødd, og det er fint det.

Tor André Skjelbakken synes det var stas å gå topptur med selveste kronprinsen.

– Det var veldig bra og kjempeartig å ha han med på tur. Han var veldig flink og hadde temmelig god peiling fra før av, roser han.

Han lærte blant annet kronprinsen om skredvarsling og turplanlegging, samt å se skredfare i terrenget.

– Vi så faktisk en bruddkant, som var et skred som hadde gått i 8-tida, like før vi kom. Vi gikk bare en annen trase, så det var ingen sikkerhetsrisiko. Vi visste ut fra varselet at det kunne gå skred. Det var ikke ventet, men vi ble heller ikke overrasket, forteller skredlederen i Tromsø Røde Kors.

LES OGSÅ: Vil ha skredvarsel i avisa