Starter gratis utlån av utstyr

Torsdag åpner kommunens nye lavterskeltilbud hvor alle som ønsker kan låne sportsutstyr – helt gratis.

GRATIS UTLEIE: Janne Wilhelmsen og Jonny Hanssen i Tromsø kommune åpner torsdag den nye sentralen med helt nytt utstyr til både store og små i familien.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

– Dette er et helt ferskt tilbud som åpner nå på torsdag.

Tromsø kommune har fått penger til å utvikle et tilbud for de med dårlig råd og de som ikke har mulighet til å kjøpe sportsutstyr selv. Men det er også et universelt tilbud og et lavterskeltilbud som vi ønsker at alle skal benytte seg av, sier Janne Wilhelmsen, prosjektleder i NAV Tromsø.

Leie i påsken

Kommunen har kjøpt inn utstyr for 250.000 kroner til barn, ungdom og voksne i alle aldre som nå er klart til bruk.

– Det er helt nytt utstyr – alt fra skiutstyr, pulk, skøyter, akebrett, truger, sykler og sparkesykler. Utstyret ble kjøpt inn i fjor og nå ønsker vi å få tilbudet opp og gå kjapt. Det passer godt nå som det er påske. Hvis man for eksempel får besøk i ferien og trenger ett skipar så kan du låne, sier Wilhelmsen og Jonny Hanssen, leder for fritid i Tromsø kommune.

LES OGSÅ: Skal bli best på friluftsliv

For alle

Sentralen vil være åpen annenhver torsdag fram mot mai, og de som leier utstyret kan ha det i to uker før det leveres tilbake.

-Alle som vil kan låne det. Det kan være for dem som er nye i byen, eller for dem som synes nytt sportsutstyr blir for dyrt. Det er et innhogg i økonomien for mange. Og i tillegg er det miljøvennlig med gjenbruk og man slipper bruk- og kast- mentaliteten, sier Wilhelmsen.

Hun peker på at det ofte er vanskelig å kjøpe utstyr til barn som vokser fort.

– I stedet for å kjøpe utstyr som de vokser fra eller som du ikke vet om barna kommer til å like, så kan man heller leie det gratis hos oss. Det gjelder også hvis man aldri har gått på skøyter og har lyst til å prøve det, forteller hun videre.

LES OGSÅ: Gunn sover ute en helg i måneden

Permanent tilbud

Nå jobber kommunen med å få på plass et permanent tilbud hvor utstyrssentralen skal ha åpent én fast dag i uken med faste åpningstider.

– Vi skal få på plass en mer permanent løsning etter påske, men vi ville ikke vente på den når utstyret allerede er klart. Vi vil at folk skal komme seg ut og bruke det i påsken, sier Hanssen.

– I år er det i tillegg friluftslivets år og kommunen ønsker at så mange som mulig skal komme seg ut på tur. Hos utstyrssentralen kan man for eksempel låne komplett turutstyr med telt, lavvo, liggeunderlag og alt som trengs, sier legger han til.

LES OGSÅ: Vil ha gigantisk snowboard-konkurranse til Tromsø

Et behov

Nå er de spente på hvor mange som tar i bruk tilbudet.

– Vi vet at Røde Kors har en lignende utleiesentral og de er nærmest tomme i sesongen, så det er et behov for det, men folk må vite om at vi finnes, sier Wilhelmsen.

Inntil den permanente løsningen er på plass holder kommunens nye utstyrssentral til i Familiens Hus ved Prix på Stakkevollan.

– Vi jobber med å finne et lokale med stor plass som ligger i sentrum og er lett tilgjengelig. Vi trenger også noen som kan drifte utstyrssentralen på en permanent basis og det håper vi å få på plass utover våren, sier Hanssen.