Tromsøprofessor blir rektor ved HiOA

Curt Rice har vært professor ved UiT siden 1993. I dag ble han ansatt som rektor ved Norges største Høgskole, HiOA.

Curt Rice, prorektor og forskningssjef ved Universitetet i Tromsø, ble tirsdag ettermiddag ansatt som rektor ved HiOA.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

- Det første jeg tenkte var hvor stort dette egentlig er. Følelsene rundt innsettelsen er likevel blandet, sier tidligere professor i lingvistikk ved UiT, Curt Rice.

Det var i et ekstraordinært møte på Fornebu tirsdag ettermiddag at høgskolestyret besluttet å ansette Curt Rice som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han var ifølge nettavisen Khrono, en av 14 søkere til rektorstillingen.

- Jeg er rørt og ydmyk, samtidig som jeg føler meg beæret over en slik tillitserklæring, sier Rice til iTromsø.

Størst i landet

Høgskolen i Oslo og Akershus har 2000 ansatte og om lag 18000 studenter. Det er dette som møter Rice når han starter 1. august.

– Det er først og fremst veldig spennende, og jeg gleder meg veldig. Samtidig som jeg kjenner på ansvaret. Det er snakk om Norges største høgskole, og landets tredje største institusjon for høyere utdanning. Å ha lederansvaret for et universitet av slik karakter, er noe jeg tar svært alvorlig, sier Rice.

Videre forteller Rice at han er klar for de utfordringene som venter han i ny stilling til høsten.

– HiOA har ambisjoner om å rendyrke en veldig spesiell profil som baserer seg på profesjonsutdanninger, mitt største mål blir derfor å oppnå dette.

LES OGSÅ: UiT-professor på The Guardians toppliste

Sørgmodig å forlate UiT

Til tross for at gleden er stor over å kunne takke ja til en så prestisjefylt stilling, er det sørgmodig å ta farvel med byen han har tilbrakt store deler av sin akademiske karriere i.

– Jeg vil alltid være sterkt knyttet til Tromsø og UiT. Hvordan det blir å flytte fra byen, har jeg ikke tenkt noe særlig på enda.

LES OGSÅ: Rekordmange doktorgrader

Tap for UiT

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, sier at universitet er forberedt på at professorer av Rices kaliber kan forsvinne til slike type jobber.

– Jeg er selvsagt veldig glad på HiAOs vegne. De har hentet en veldig dyktig rektor. At ansatte ved vår institusjon blir tilbudt slike stillinger betyr at de blir anerkjent og satt pris på andre steder i landet også. Noe vi ser på som veldig positivt, sier Husebekk. 

Rice vokste opp i Minnesota i USA og flyttet til Tromsø i 1993. Han ledet oppbyggingen av Center for Advanced Study in Theoretical Linguistics (CASTL) ved UiT. Under hans ledelse ble CASTL evaluert som Europas ledende forskningsmiljø innen teoretisk lingvistikk.

I november 2008 ble Rice valgt til prorektor for forskning og utvikling ved UiT, samt styreleder for det nye forskningsdokumentasjonssystemet i Norge.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter