– Jeg håper at det kan bli fri dykking på «Tirpitz» igjen slik at dykkeklubbene i Tromsø kan få et dykkemål som kan være en møteplass for alle med en felles interesse, sier Frank Bang.

Fikk tillatelse

Før jul ble innførte Riksantikvaren midlertidig dykkeforbud i en sone rundt vrakrestene av «Tirpitz». Forbudet gjelder inntil det eventuelt fattes et permanent fredningsvedtak. Årsaken til fredningen er å hindre ytterligere plyndring av det som er igjen av «Tirpitz».

Lokale dykkere har tidligere i vinter stått fram i iTromsø og kritisert fredningsforslaget. For å kunne dykke innenfor fredningssonen må det søkes om spesiell tillatelse. De søkte og fikk undervannsfotograf og dykker Frank Bang med seg. Lørdag tok harstadværingen med seg dykker- og fotoutstyret og dro til Håkøya for å dykke.

– Jeg ønsker å dokumentere området «Tirpitz» ligger i, der det ble slaktet på 50-tallet. Jeg gjør dette på privaten. Jeg vil vise hva som er igjen av skipet og at området bare er en skrotplass.

Dykk ga mersmak

Bang har i flere år samarbeidet med blant annet Narvik Krigsminnemuseum, Narvik havnevesen og fylkeskulturmyndighetene for å dokumentere vrak utenfor Narvik og langs norskekysten. Et fredningsvedtak betyr at det ikke er lov å dykke nærmere vraket enn 100 meter.

– Det er dumt at vi ikke får se og fotografere krigshistorien som befinner seg under vann.

Det er 10–15 år siden sist han dykket på «Tirpitz». Lørdagens dykk ga mersmak.

– Etter lørdagens dykk fikk jeg øynene opp for hvorfor det er så populært å dykke der. I et virvar av skrot og rustne stålbiter har restene av «Tirpitz» blitt bolig for et stort og variert dyre- og planteliv, med fargerike sjøanemoner, sjønelliker, kråkeboller og koraller.

Populær vrakhaug

Det er ikke bare det rike dyrelivet som er tiltrekkende, også den historiske dimensjonen gir en viss ærefrykt, mener han.

– At det omkom over 1.000 marinefolk her, er noe vi tenker lite på når vi dykker, men i praten etter dykket kommer gjerne det fram. For vi dykkere ønsker å vise respekt for de falne. Vrakene er jo tross alt noe av grunnen til at det finnes dedikerte vrakdykkere, slik jeg er.

Frank Bang håper dykkermiljøet i Tromsø igjen kan ta i bruk havbunnen ved Håkøya, uten fredningsvedtak eller andre restriksjoner. Han håper de tradisjonelle nyttårsdykkene igjen blir tillatt og mulighetene for familieturer i fjæra.

– Det er dumt at dykkerklubbene blir skadelidende av fredningsforslaget. «Tirpitz» er en lett tilgjengelig dykkeplass. Det er grunt, maks ti meter, hvor du får med deg det meste. For å forstå hvorfor «Tirpitz» er et så populært dykkemål, bør man helst ta på seg drakt og besøke området. Det er enkelt å bare snorkle, for dybden er bare knappe meter'n på det grunneste av vrakhaugen.