Vil gjøre Tromsø mer inkluderende

Da Rebeka Konc kom til Tromsø savnet hun et sted å henvende seg som utlending. Nå jobber hun for at andre skal få en bedre mottakelse.

ARKTISK MØTESTED: Daglig leder Rebeka Konc i Arctic Meeting Point jobber for å skape et samlingspunkt for både tilflyttere og innfødte.   Foto: Kjetil Vik

nyheter

– Da jeg kom første gang til Tromsø så jeg straks det enorme behovet for en moderne møteplass for nykommere, men også for norske innbyggere, sier Konc.

Startet organisasjon

For å være sikker på at det ikke bare var henne selv som mente det var et behov, gjennomførte hun en markedsundersøkelse. Hun spurte rundt 200 mennesker på gaten, biblioteket og kafeer om hva de trengte for å føle seg hjemme og velkommen i Tromsø, og hvilke aktiviteter de ønsker seg for et godt liv.

Svarene hun fikk ga henne ideer til hvordan livet for utlendinger kan bli bedre, og er også grunnen til at hun startet organisasjonen «Arctic Meeting Point/Vi møtes i Tromsø». Nå har hun blant annet invitert en sosialantropolog for å sette problemstillingen på dagsorden.

– Språkproblemer, kulturforskjeller og hvordan inkludere utlendinger i det norske samfunnet, kan løses. Så jeg inviterte sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen til å komme til Tromsø for å snakke med ham og andre om dette, sier Konc.

LES OGSÅ: - Idrett er en god arena for integrering

Inkluderende?

Han skal delta på Internasjonalt Seminar 14. april om «Internasjonale Tromsø – et inkluderende samfunn?», sammen med Konc, to innledere fra Alta og en Nav-rådgiver. Møtet arrangeres av Arctic Meeting Point i samarbeid med «Hvor går Tromsø?».

Bakgrunnen for møtet er at Tromsø er i rask vekst, med rundt tusen nye innbyggere i året, mange av dem utlendinger. Spørsmålene som skal drøftes er hvordan Tromsø skal ta imot de nye innbyggerne, om internasjonale arbeidstakere er en ressurs for byen, hvilke typer møteplasser en flerkulturell by som Tromsø trenger og hvilke erfaringer Tromsø dra nytte av fra andre byer?

I Tromsø Rebeka Konc som pianolærer i kulturskolen, men bruker flere timer daglig på å hjelpe andre. Hun håper «Arctic Meeting Point/Vi møtes i Tromsø» vil bidra til å hjelpe andre inn i tromsøsamfunnet.

Ikke enkelt

– Arctic Meeting Point er en ideell organisasjon som hjelper utlendinger inn i det norske samfunnet. Vi jobber for å skape en lavterskelmøteplass i byen. De fleste vil lære å snakke norsk, men de savner et flerkulturelt møtested for å lage mat og spille musikk, et sted også for nordmenn. Jeg kan ikke nekte for at det vil være utfordrende, men jeg mener jeg har funnet løsningen på hvordan jeg kan håndtere det, sier Rebeka Konc.