Slik bruker du de sosiale mediene

Voksne blir ofte kritisert av ungdom på måten de bruker sosiale medier på, men hvordan skal man egentlig vite hva som er ”rett og galt” å legge ut? Julie (17) og Emilie (17) gir deg svaret på de uskrevne reglene.

Emilie Marie Lauritzen (t.v) og Julie Bakken Giæver gir deg svarene på de uskrevne reglene på sosiale medier.  Foto: Kent-Einar Myreng

nyheter

Facebook, også kalt de voksnes dagbok. Hva du spiste til middag, når du leverte ungene i barnehagen og hva du trente er ikke interessant for resten av Facebook. Ungdom råder de voksne til å begrense statusoppdateringene til det som faktisk er leseverdig. For eksempel livets milepæler som forhold, huskjøp, ny jobb og andre spennende hendelser.

LES OGSÅ: To av tre sjekker Facebook hver dag

Facebook er nemlig perfekt for å holde kontakten med venner verden rundt og din nære krets. Du liker sider du ønsker å holde deg oppdatert på, du kan være med i diverse grupper, delta på arrangementer og du kan gratulere venner med dagen som du ellers aldri ville husket. Dette er noen av mange grunner til at Facebook er genialt, du må bare bruke det riktig.

- Perfekt for å "stalke"

Instagram viser en finere hverdag. Her skal middagen være dandert og se inspirerende ut, legger du ut en ”selfie” skal du minst ha tatt 30 andre bilder før du bestemmer deg for hvilket og du kan vise deg fram på den måten du selv ønsker å fremstå. Bildene er alltid med filter, med mindre hashtaggen #nofilter står i bildeteksten. Appen er også perfekt for å ”stalke” andre personer og deres konto, bare pass på at du ikke kommer borti liker-knappen når du har bladd ned til bildet som ble postet for 58 uker siden.

LES OGSÅ: Lenes fitnessbilder får stor oppmerksomhet

Hashtag er et av Instagrams kjennetegn, da du kan hashtagge noe til bildet ditt slik at andre enn dine følgere enkelt kan finne bildet ditt. Til tross for dette er det mange som ser på bruken av hashtag som irriterende. Pass derfor på å ikke overdrive med å skrive 10 hashtags og at hastaggen er relevant til bildet ditt.

Twitter

På Twitter finner du alt fra hverdagslige tweets, humor, sterke meninger til 13-åringer som prøver å få tak i Justin Bieber. Her er døra åpen for hva du selv ønsker å tweete eller å lese tweets om, da det finnes tusenvis av interessante personer for enhver du kan følge. Twitter tillater totalt fremmede mennesker å komme sammen over felles interesser, uten at det anses som rart og ”creepy”.

LES OGSÅ: Twitter gjør det enklere å kommentere retweets

- Appen uten regler

Snapchat er appen uten regler. Den er mye mer personlig, da du deler bilder med valgte venner. Her kan du for all del sende et bilde av at du kom deg på trening, den store uønskede edderkoppen på trappa di eller et bilde av den snille mannen din som tok husvasken for deg. Du er den eneste personen som setter grenser for hva du vil med appen.

LES OGSÅ: Guro er guttas selfie-favoritt

Når du poster noe på Facebook, Instagram og Twitter stiller du deg mest sannsynlig spørsmål som ”Er dette bra nok?” eller ”Hva tenker folk om meg nå?”. Derfor er snapchat så bra fordi du slipper å tenke på kvaliteten på det du sender. Nettopp fordi det er midlertidig og varer bare for valgte sekunder, i tillegg kan du bestemme selv hvem som skal se det.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter