Marlene holdt på å dø

Senterpartiets toppkandidat Marlene Bråthen (26) ble alvorlig syk – samtidig som det lokale partiet mer eller mindre sprakk på midten.

SYK: Marlene Bråthen håper at hun nå er så frisk at hun vil kunne stå på for fullt i valgkampen.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

FORSVARER: Mens Marlene Bråthen har vært som sykest har partivenninne Sandra Borch vært nødt til å ta seg av trykket fra medier, velgere og andre nysgjerrige.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

STØTTESPILLER: Samboer Roy Myrvoll har vært livsviktig som støtte mens Marlene Bråthen har vært alvorlig syk.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

ISOLERT: Etter å ha fått komplikasjoner etter den forrige operasjonen ble Marlene Bråthen lagt i isolat. Hennes familie fikk kun besøke henne iførte munnbind og beskyttelsesklær.  Foto: Privat

SYKEHUSVETERAN: Marlene Bråthen har vært hyppig gjest på UNN. Her sammen med en dren-maskin.  Foto: Privat

nyheter

Det begynte med en sprukken blindtarm for fire år siden. En akuttoperasjon i siste liten berget livet til Marlene Bråthen, listetopp for Tromsø Senterparti.

Men etter det har det gått fra vondt til verre.

Hun har vært inn og ut av sykehuset flerfoldige ganger, komplikasjoner har oppstått, behandlinger har slått feil – og enkelte ganger har 26-åringen vært nær å miste livet.

– Det har vært veldig tøft, det har vært smerter hele tiden, det har vært gråt, det har vært oppkast, det har vært blodige sår – det har helt enkelt vært for jævlig, sier Bråthen.

Hadde håp om å bli frisk

– Vi var nødt til å avlyse vårt planlagte bryllup i fjor sommer på grunn av helsesituasjonen min.

I fjor høst og tidligere i vinter hadde hun imidlertid et håp om at den lange sykdomstiden endelig skulle være over. I februar fikk hun tid for en ny operasjon som skulle gjøre henne frisk igjen.

– Jeg husker på dagen da jeg fikk time på sykehuset. Det var samtidig som vi hadde fylkesårsmøte i partiet – og jeg begynte virkelig å håpe at det skulle gå bra denne gangen, sier hun.

LES OGSÅ: Masseflukt fra Tromsø Senterparti

Komplikasjoner

Dog gikk det ikke slik hun, familien og vennene hadde håpet på. I etterkant av operasjonen fikk hun en kraftig allergisk reaksjon som førte til at hun måtte ligge i isolat. Det førte også til at operasjonssåret åpnet seg.

– Såret er formet som et stort anker som går fra øverst på magen og rundt buken. Det åpnet seg helt og holdent, forteller hun.

Hun viser iTromsøs reporter og fotograf bilder av det betente og åpne operasjonsarret – og uten å overdrive kan man si at hun mer eller mindre har revnet fra brystet til hoftehøyde.

LES OGSÅ: Trekker seg fra Sp-styret

Kunne ikke forsvare seg

Mens Bråthen har vært som sykest har listekrangelen i Tromsø Senterparti eskalert – noe som har ført til dyp splittelse i lokalpartiet.

– Det ble et himla bråk. Det skjedde samtidig som jeg var alvorlig syk, sier Bråthen.

Bråthen forteller at det var veldig frustrerende og sårt å være så syk at hun ikke kunne gå ut og forklare og forsvare det som hadde skjedd.

Tok seg av presset

– Vi var nødt til å gi henne beskjed om at hun skulle tenke på seg selv og sin helse – så skulle vi andre ta oss av trykket som kom. Jeg tok på meg å fronte den nye listen, sier Sandra Borch.

Det som imidlertid har vært verst å svelge er at mange tidligere partivenner har stilt spørsmål ved om «hun nå egentlig er så syk, om hun ikke egentlig gjør dette av taktiske årsaker».

- Det føles veldig trist. Det å bli baksnakket av tidligere venner føles som bli sparket på mens jeg ligger nede og er som svakest, sier Bråthen.

LES OGSÅ: Sp-utbrytere i Tromsø stiller valgliste

Vil være åpen

Det er også en av grunnene til at hun nå velger å gå ut med sin sykdomshistorie. Det skal ikke lenger være noen mulighet til å trekke hennes situasjon i tvil.

– Jeg har ingenting å skjule. Om det er noe folk lurer på så må de bare spørre, sier hun.

Nå håper hun at hun og resten av det som er igjen av lokalpartiet skal kunne fokusere på politikk og valgkamp.

– Jeg håper at jeg er så frisk at jeg kan gjennomføre valgkampen uten problem, det er i hvert fall slik det føles nå. Jeg har levert tilbake dren-maskinen til sykehuset og er i god form.

Hun tør imidlertid ikke ta helt av.

– Jeg er i utgangspunktet en veldig positiv person, men jeg har hatt store forhåpninger om å bli helt frisk tidligere også...