Opprop mot mobbing

– Dette er bare starten

Denne gjengen krever en slutt på mobbing og trakassering i arbeidslivet. Nå mobiliserer de til en folkebevegelse der alle tar ansvar.

FOKUS PÅ ANSTENDIGHET: Denne gjengen vil ha en ny anti-mobbe kampanje inn i arbeidslivet og håper på en fullsatt Banksal 5. mai. Fra venstre: Hilde Sjurelv, Ingrid Evertsen, Kristine Larsen, Marianne Telle, Jan-Frode Jansen og Bjørn Willumsen.   Foto: Siv Eli Vuolab

nyheter

I lokalene til Sparebank1 midt i Tromsø sentrum skal det 5. mai arrangeres en åpen konferanse med tema «Et anstendig arbeidsliv».

Initiativet kom fra hele Norges «Mossa» som bor på yttersida av Senja.

– Jeg opplevde hvordan en god venn av meg ble trakassert i arbeidslivet hvor det endte opp i en rettssak som hun til slutt vant. Det gjorde imidlertid noe med meg og jeg tenkte at dette må vi få en slutt på. Det finnes mange flere der ute som opplever det samme og det er skammelig, sier samfunnsdebattant og satiriker Ingrid Evertsen.

Blussende banksjef

«Mossa» ringte så administrerende direktør Jan-Frode Jansen i Sparebank1 Nord-Norge. Han tente på ideen om å samle både fagekspertise, organisasjoner, samt arbeidslivets ledere og ansatte til et folkemøte hvor alle som vil er invitert.

– Det er ikke ofte at banksjefens kinn blusser, men denne saken har jeg et brennende engasjement for. Vi skal ha nulltoleranse for mobbing i arbeidslivet og dette er bare starten på noe større. Vi må få med oss alle til å si «ikke mobb kollegaen min», sier Jansen.

Tabuene til livs

Konferansen i Tromsø arrangeres av Sparebank1 Nord-Norge, LO i Tromsø, Bedriftskompetanse AS, rådgivningsfirmaet Sjurelv & Kufaas, Fagforbundet i Tromsø samt initiativtaker Ingrid Evertsen.

Konferansen vil fokusere på etikk, helse og varsling i arbeidslivet med foredrag fra flere landskjente personer. Arrangørene inviterer også folk i Tromsø til å dele sine egne erfaringer fra arbeidslivet.

– Det er mange tabuer knyttet til å stå fram som et mobbeoffer i arbeidslivet, men vi vet at det skjer i alle ledd. Vi må våge å snakke om det for å få trollet til å sprekke. Fryktkulturen er stor og den vil vi ha den bort, sier administrerende direktør Marianne Telle i Bedriftskompetanse.

Mange saker i Tromsø

Leder Bjørn Willumsen i Fagforbundet i Tromsø kommune sier at dette er en realitet for veldig mange i Tromsø.

– Vi som jobber med dette får henvendelser om trakassering og mobbing i arbeidslivet på ukentlig basis. Det er et stort helsemessig- og samfunnsmessig problem der trakasserte ansatte står i fare for sykemeldinger og uførhet. Det må vi ta på alvor, sier Willumsen.

Konferansen vil ha preg av å være et folkemøte og er åpen for alle.