Fy, Fyhn!

Politimester Fyhn får kjeft av Politidirektør Ingelin Killengreen etter neger-utspill.
nyheter

I dagens "Tromsø" sier politimester ved Troms politidistrikt Truls Fyhn at han ikke vil reagere mot politifolk som bruker ordet " neger".Et akseptabelt ord

- I mine øyne er dette et helt akseptabelt ord. Jeg ville aldri finne på å påtale bruken av det, sier politimester.

Han mener begrepet "rasisme" etter hvert har fått et helt meningsløst innhold.

- Jeg klarer ikke å være med på de språklig politisk korrekte holdningene. Jeg er meget var på dette, sier Fyhn.

En spørreundersøkelse som ble lagt fram i forrige uke, viste at 11 prosent av de ansatte i Sør-Trøndelag politidistrikt sier seg enig i en påstand om at det forekommer rasisme blant ansatte i politidistriktet. Nesten hver tiende aksepterer uttrykk som "neger", "svarting", " pakkis" og "guling".Godtar ikke "Pakkis"

– Uttrykk som "pakkis" og "svarting" er, i motsetning til "neger", tradisjonelt nedsettende betegnelser. Dette er ordbruk jeg ikke aksepterer, og som jeg ville ha slått ned på dersom noen av våre ansatte brukte dem, sier Fyhn.

– Det er et språklig minefelt dette her?

– Nei, jeg synes ikke det. Jeg blir helt matt når folk er opptatt av at faren til Pippi Langstrømpe er "negerkonge". Eller når noen reagerer på gamle barnesanger, som visen om vesle Hoa hottentott. Da melder jeg meg ut.

Politimester Truls Fyhn understreker at han både forlanger og gir uttrykk for i ulike sammenhenger at alle mennesker skal behandles ordentlig av politiets ansatte – uansett hudfarge og nasjonalitet.

– Det viktige er at våre ansattes grunnholdning er som den skal. Vi skal møte alle med respekt. Forskjellsbehandling skal ikke forekomme. Det er et budskap jeg synes man kommer langt med i alle sammenhenger, sier Fyhn.Skal ikke brukes

Politidirektør Ingelin Killegreen er klinkende klar i sin tale. Ordet " neger" skal ikke brukes av politiet.

– Dette er et ord som har et historisk, belastende preg. Det er stigmatiserende og kan oppleves diskriminerende for dem som blir kalt det. Derfor bør ingen i politiet, som det maktapparat og den myndighet vi er, bruke ordet, sier Killegreen til VG.

Politidirektøren skal nå kontakte Fyhn for å uttrykke politiledelsens holdning til dette spørsmålet.Les mer om saken i onsdagens papirutgave av "Tromsø".