Opera-drømmen går i oppfyllelse for Mathilde (25)

Det er ikke hver dag en tromsøværing uteksamineres som utøvende operasanger. Mathilde (25) fra Kroken vil nå ut i verden.

Mathilde Salmi Marjavara i forestillingen "Ad Undas"  Foto: Jörg Wiesner

Mathilde Salmi Marjavara (25)  Foto: Privat

nyheter

Fredag uteksamineres Mathilde Salmi Marjavara som utøvende operasanger ved Kunsthøgskolen i Oslo. Nå starter det virkelige livet for 25-åringen fra Kroken.

– Det har vært en utrolig gøy reise, men veldig krevende. Nå er jeg forberedt på at det blir enda vanskeligere fremover, sier Marjavara som må belage seg på mange auditioner fremover.

Startet på juleball

Og sangkarrieren startet tidlig for Mathilde som gikk på kulturskolen i Tromsø i ung alder. Senere opptrådte hun på en skoleavslutning på Kroken ungdomsskole sammen med blant andre singer/songwriter June Egerton.

– Jeg husker at hun var veldig flink, spesielt på det tekniske. Hun kunne mye som jeg ikke hadde lært meg da. Jeg husker ikke alt av det vi sang sammen men «Everybody Hurts» av R. E. M var en av låtene, sier June Egerton som selv spiller gratiskonsert på The Edge fredag.

– Jeg er ikke overrasket at hun har kommet så langt som hun har kommet. Mathilde er kjempeflink.

Startkapital fra staten

Fredag er første forestilling av totalt fem eksamenskonserter ved Operahøgskolen.

Så starter frilans-hverdagen for Mathilde hvor hun må belage seg på auditioner rundt om i landet for å få roller i forskjellige operaoppsetninger.

– Heldigvis har jeg fått statens kunstnerstipend på 90.000 kroner i startkapital. Det hjelper veldig på og vil gjøre det lettere for meg å ta timer og å vise meg fram, sier Marjavara.

Les også: Fra Kroken til Operahuset

Drømmer om Figaros bryllup

Operasangeren føler seg på ingen måte ferdig med utviklingen sin. En sanger må nemlig alltid utvikle stemmen sin og jobbe for å bli bedre.

– Den vil ikke være lik om fem år. Man må alltid utvikle seg og bruke mange timer på å bygge muskler og utholdenhet. Det er på mange måter en ekstremsport å drive på med dette, sier tromsøværingen som ikke er i tvil om hva som er drømmerollen.

– Jeg er veldig stor fan av Mozart og særlig Figaros bryllup. Jeg skrev masteroppgave om det stykket. Det er noe jeg bare må få til i livet, sier Marjavara som stadig lar seg begeistre av operaens store univers.

– Det fantastiske med opera er at den kombinerer teater og ekstrem sangteknikk. Det krever noe helt spesielt fra personen som opptrer og jobber med det.