Skal jobbe på helsestasjon på Haiti

I sommer reiser 8–10 medisinstudenter fra Tromsø til landsbyen Saint Louis du Sud på Haiti for å få en helsestasjon på beina.

Her er noen av dem som utgjør arbeidsgruppa til Studenter med Haiti. Fra venstre: Tone Rasmussen, Knut Gjelland, Tora Smith Aulie, Johanna Öberg, Trym Thune Flygel, leder Kristine Andreassen og Marit Kathinka Busund.  Foto: Privat

Utsikt over landsbyen Saint Louis du Sud, hvor studentene ønsker å bidra til bedret helsedekning sammen med Prosjekt Haiti og Sante pour Tous (Helse for alle).   Foto: Privat

Landsbyskolen til Prosjekt Haiti har 200 elever som til nå ikke har hatt et helsetilbud.   Foto: Privat

nyheter

I mange år har medisinstudentene ved UiT – Norges arktiske universitet samarbeidet med hjelpeorganisasjonen Prosjekt Haiti. Blant annet har de fra 2012 til i dag samlet inn over 250.000 kroner gjennom kakesalg som gjennomføres en fredag i måneden. Nå har de dannet en studentorganisasjon som har fått navnet Studenter med Haiti.

Lederen for den ferske organisasjonen, Kristine Andreassen, håper de nå kan bidra med mer hjelp. Hun har siden sommeren 2007 vært engasjert i å hjelpe befolkningen på Haiti.

– Jeg har vært på Haiti mange ganger og har selv sett hvor stort behovet er for bedre helsetjenester, sier Andreassen til iTromsø.

LES OGSÅ: Solgte leker for å støtte barn på Haiti

Samler inn penger

Denne sommeren skal hun og 8–10 andre medisinstudenter på et utvekslingsopphold på Haiti i forbindelse med oppstarten av Prosjekt Haitis første helsestasjon.

– Sammen med en lokal haitisk helseaktør, skal vi bidra til å få arbeidet i og rundt helsestasjonen på beina. Kunnskapen de har om hvordan man får til helsearbeid for jordens fattigste overgår vår, og dette er kunnskap og erfaringer vi sårt mangler fra våre medisinstudier her i Tromsø, forteller Andreassen.

Helse Nord har gitt 30.000 kroner til prosjektet og nå prøver studentorganisasjonen å samle inn mer penger.

– Vi trenger 100.000 kroner. Planen er at studentene selv skal betale flybilletten, også håper vi å klare å skaffe støtte slik at kost og losji blir dekket, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Kakesuksess for Prosjekt Haiti

– Vil nok få seg et støkk

Medisinstudentene skal være i landsbyen Saint Louis du Sud i fire uker. Andreassen tror det er fattigdommen og de begrensede ressursene som vil gjøre det største inntrykket på studentene.

– Mange av oss vil nok få seg et støkk. Det er stor fattigdom i området vi skal til og levekårene er svært forskjellige fra de vi er vant med. Noen får nok også et sjokk når de ser hvor lite medisinsk utstyr de har. De har mye dårligere økonomi enn det vi kjenner fra Norge. Likevel får de til mye. Jeg har flere ganger blitt imponert over hvor flinke de er, til tross for de knappe ressursene, forteller Andreassen.