Sliter med å finne krigsveteraner

Tromsø kommune har fått i oppdrag å finne fram til krigsveteraner som skal hedres med regjeringens minnemedalje. Det har vist seg vanskelig.

Sju norske krigsveteraner er tilstede under den storslåtte markeringen av 70-årsdagen for de alliertes landgang i Normandie. Fra venstre: Helge Victor Andresen, Johannes Hjertaker, Annæus Schjødt, Rolf Kolling,Monrad Mosberg, Christian Grønvold og Wilhelm Mohr. .   Foto: Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

nyheter

Regjeringens minnemedalje skal deles ut til norske og utenlandske militære og sivile som anerkjennelse for innsats under andre verdenskrig

– Vi trodde jo først at det skulle gå greit å finne personer som fortjente en slik medalje, men hittil har vi bare funnet to som passer inn i kriteriene, sier kommunaldirektør Stein Vidar Loftås til iTromsø.

Derfor håper de nå at iTromsøs lesere kan bidra til å finne fram til flere.

Høy tid

– Regjeringen går bredt ut, noe jeg tolker som en tydeligere anerkjennelse av alle som bidro til motstandskampen, men som ikke nødvendigvis gikk i uniform. Det er på høy tid, fortsetter Loftås.

Kriteriene lister opp både militære og sivile personer «som gjorde en innsats i motstandsbevegelsen, holdningskampen eller under farefullt/ belastende redningsarbeid i forbindelse med ulykker/ødeleggelser som følge av krigshandlinger.»

Kommunen skred til verket med pågangsmot og fikk hjelp av både Forsvarsforeningen og arkiver. Det viste seg i stor grad fånyttes.

– De to vi har funnet fram til deltok i uniform under trefningene ved Narvik og er begge over hundre år. Det er sannsynligvis ikke så mange andre igjen, sier Loftås.

I kriteriene står det også at minnemedaljene skal deles ut til personer som er i live.

Siste sjanse?

– Dette er kanskje den siste anledningen vi har til å hedre de som ikke har fått den anerkjennelsen de fortjener og det er mye man kan hedres for. Blant annet var det mange som smuglet mat til krigsfanger som i seg selv kunne være risikofylt. Det er vidt spekter av viktige og farlige oppgaver som det ikke har blitt lagt like stor vekt på i tidligere tildelinger, sier Loftås.

Regjeringens kriterier kan tolkes bredt og Loftås tviler på at kommunens vurderinger blir ekstra streng. Deretter sendes navnene til fylkesmannen som på vegne av staten beslutter tildeling.

Kommunen er allerede på overtid i sitt arbeid med å finne fram til verdige mottakere.

– Det var allerede knapp frist da vi fikk oppgaven, men nå er den i ferd med å overskrides noe vi helst vil unngå, sier Loftås.

Vet du om noen som bør hedres for sin innsats under andre verdenskrig? Da vet du hvem du kan tipse.