Feirer veteraner og frigjøringen

8. mai skal på ingen måte forbigås i stillhet i Tromsø.

STØRRE MARKERING: Tromsø kommune og Tromsø Forsvarsforening er to av arrangørene av 8. mai-markeringen i Tromsø fredag. Her ved byrådsleder Øyvind Hilmarsen og Leif Arneberg i Forsvarsforeningen. Foto: Torbjørn O. Karlsen 

I DOMKIRKEN: Forsvarets Musikkorps Nord-Norge holder konsert. 

nyheter

70-årsjubileet for Norges frigjøring og den årlige Veterandagen krever et visst opplegg og det sørger Tromsø kommune for 8. mai.

Sammen med Veteranforeningen, Brigade Nord og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge har man lagt opp til en storstilt markering av den doble merkedagen, med utstilling, mottakelse, kransenedleggelse og til slutt konsert i Tromsø domkirke.

– Vi ønsker å være en god kommune for våre veteraner. De har gjort en helt spesiell innsats og de fortjener anerkjennelse for den innsatsen. Derfor jobber vi også med en veteranplan, som skal fremmes for kommunestyret før sommeren. Den skal styrke oppfølgingen og ivaretakelsen av veteranene og deres nærmeste, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

LES OGSÅ: Mintes krigsofrene

Statsråd og brigadesjef

På mottakelsen på Rådhuset skal statsråd Bent Høie og brigadesjef Eldar Berli holde en appell hver. Ved kransenedleggelsen ved krigsmonumentet i Kirkeparken skal Leif Arneberg i Tromsø Forsvarsforening og varaordfører Anni Skogman holde taler.

– Planen inneholder også bestemmelser om tett samarbeid med veteranforeningen ved arrangering av viktige begivenheter og nye minnesmerker, sier Hilmarsen.

Lang planlegging

Det vakte reaksjoner da Tromsø kommune ikke hadde planlagt noen markering av 9. april i år – 75 år etter at tyskerne invaderte Norge. Forklaringen den gang var at man i stedet ønsket å fokusere på nettopp 8. mai. Den gang ombestemte man seg i tolvte time. Politisk rådgiver Charlotte Lindquister forsikrer at kommunen er godt forberedt denne gangen.

– Ja, dette har vi planlagt lenge. Så håper vi at flest mulig har muligheten til å delta, sier Lindquister.

– Programmet for dagen er bra. De siste årene har Veterandagen overtatt mer for selve frigjøringsdagen. Det er ikke unaturlig, men i år er det jo jubileum for frigjøringen og da er det på sin plass med en ordentlig markering, sier Leif Arneberg.

LES OGSÅ: Da Norge ble styrt fra Tromsø (iTromsø Pluss)

Får medaljer

I Tromsø bor det ifølge kommunen 623 veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner siden 1978. I tillegg lever fortsatt flere veteraner fra andre verdenskrig. Disse skal få minnemedaljer.

– Vi skal annonsere hvem som har fått minnemedaljer fra andre verdenskrig. Disse kommer ikke til å være til stede selv, men de vil bli overrakt medaljen senere, sier Charlotte Lindquister.