Vil gjenta Japan-suksess med luksuslaks

Aurora-laks er big business i Japan – og laksen som japanske sushikokker foretrekker. Nå lanseres merkevaren på hjemmebane i Norge.

Råfin matvare i stjernekokkhender.

LAKSEKOKK: Fredik Hald tilbereder sashimi – skiver av rå laks – mens matelsker Jørn Hoel venter utålmodig. 

SMAKEBITER: Renate Larsen og Jørn Hoel får smake på utvalgte retter som Gunnar Jensen (til venstre) og Fredrik Hald har tilberedt. 

OPPLEGGING: Fredrik Hald (fremst) og Alexander Wolstenholme legger opp dagens lakselunsj. 

GODT EGNET: Den spesielle laksen er godt egnet til å servere rå ettersom fettet er mer marmorert enn i vanlig oppdrettslaks.  Foto: Marius Fiskim

nyheter

– Jeg har holdt på med laksen i åtte år og har vært i Japan en rekke ganger for å jobbe sammen med japanske sushi- og sashimikokker. De er svært begeistret for Aurora-laks, sier stjernekokk Fredrik Hald.

Aurora-laks – som er merkevaren for denne type laks – er spesialtilpasset de rå lakserettene sushi og sashimi, forteller han videre.

Vokser i kaldt vann

– Det er en type laks som har en spesiell form for fettmarmorering som gjør den spesielt egnet til å spise rå. Den er like fet som annen laks, men den oppleves ikke fet i munnen, sier Hald.

Det er de spesielle klimatiske forholdene i Nord-Norge som gjør fisken annerledes enn vanlig oppdrettslaks.

– Det tar lengre tid å dyrke den på grunn av det kalde vannet her oppe, sier kokken.

LES OGSÅ: Mener Sjømatrådet har for høy partyfaktor

Lanseres på hjemmebane

Renate Larsen er administrerende direktør i Lerøy Aurora AS i Nord-Norge. Hun forteller at laksen nå skal bli tilgjengelig i sin egen bakgård.

– Fisken er produsert i Nord-Norge på spesielt godt egnede lokaliteter her. Laksen vi spiser her i dag er produsert ved Angstauren utenfor Sommarøy, sier hun.

Nå skal som sagt Aurora-laks ut i nordnorske fiskedisker.

– Vi føler oss trygg på at norske forbrukere også vil like fisken like godt som japanerne, sier Larsen.

Omdiskutert næring

Hun tror at det norske markedet er klart for mer eksklusiv oppdrettsfisk – ikke minst viser salgsfremgangen til konkurrenten Salma-laks nettopp det.

Dessuten tror hun miljødebatten rundt oppdrettsfisk gjøre forbrukeren mer kvalitets og miljøbevisst i sine valg.

– Aurora-laks blir produsert etter den høyeste miløklassifiseringen – ASC – som er et miljøstempel som blant andre Verdens naturfond, WWF, står bak, sier hun.

LES OGSÅ: Vil bli helårsfestival for mat

Liker lokalt

Kokk Gunnar Jensen på Mathallen er en av kjøkkensjefene som nå vil bruke Aurora-laks i sin mat.

– Vi er opptatt av lokalprodusert og kortreist mat av høy kvalitet, og laksen har en svært god smak som det er lett å like, sier han.

LES OGSÅ: Nå skal Kristian lage mat