Hedret med minnemedalje etter andre verdenskrig

Andreas Wikran (99) ble fredag tildelt regjeringens minnemedalje for sin innsats under krigen av ordfører Jens Johan Hjort.

MINNEMEDALJE: Medaljen har riksvåpenet på forsiden sammen med inskripsjonen «Norge takker deg for innsatsen 1939-1945». 

OVERREKKELSE: Ordfører Jens Johan Hjort overrekker minnemedaljen til 99 år gamle Andreas Wikran.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

Fem veteraner i Tromsø kommune mottar minnemedaljen som har riksvåpenet på forsiden sammen med inskripsjonen «Norge takker deg for innsatsen 1939-1945».  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

Fredag møtte ordfører Jens Johan Hjort 99 år gamle Andreas Wikran på Laureng bo- og servicesenter.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

nyheter

På oppdrag fra regjeringen ble alle kommuner bedt om å fremme kandidater som i henhold til nedsatte kriterier burde tildeles regjeringens minnemedalje: «takk for din innsats 1939-45».

Tromsø kommune fremmet fem kandidater til Fylkesmannen i Troms og fredag overrakte ordfører Jens Johan Hjort den andre medaljen til 99 år gamle Andreas Wikran.

LES OGSÅ: Andreas Wikran sjarmerte på den røde løperen

– Enestående

– Det er egentlig litt sent, men det er hyggelig å få møte de som har gjort en innsats for landet. Når man hører historiene og om risikoen de har løpt så er det ganske enestående, sier ordfører Jens Johan Hjort under overrekkelsen som fant sted på Laureng bo- og servicesenter.

Han var til stede sammen med Wikrans familie, øvrige beboere og ansatte.

– Det er bedre sent enn aldri, men det er trivelig for han og andre veteraner at de får den til slutt. Nå får de den anerkjennelsen de fortjener for det de gjorde under krigen, sier Wikrans datter Ann-Karin Paulsen og barnebarnet Mari Helene Olsen.

LES OGSÅ: Arne (101) ble hedret med den første minnemedaljen

Kanonkommandør

– Det er veldig fint å få den. Jeg var kanonkommandør ved Vestfjorden og jeg husker hvordan vi hadde menn ute i terrenget som ga oss tilbakemeldinger om hvor man ville ha nedslaget. Da måtte vi stille kanonene i rett vinkel og jeg husker at vi ropte «fyr» før vi fyrte av, minnes 99-åringen.

LES OGSÅ: Sliter med å finne krigsveteraner

I begrunnelsen for tildelingen av medaljen trekkes Wikrans innsats under krigen fram:

«Wikran var stasjonert på Setermoen fra 26. mars 1940, før krigens utbrudd. Den 9. april ble han sendt til Narvik for å bemanne en av kanonene ved togskinnene på Framnes. På grunn av uvær kom han ikke fram til Narvik og måtte returnere til Setermoen. Senere ble han stasjonert sammen med den franske fremmedlegionen i Bjerkvik og deretter i ytterenden av Ofotfjorden hvor han bemannet kanoner for å beskytte innseilingen til fjorden. Dette for at tyskerne ikke skulle komme i ryggen på engelske styrker fram til kapitulasjonen. Han var ikke i aktive trefninger, men han gjorde en viktig jobb for å hindre at britiske styrker skulle utsettes for bakholdsangrep.»

Heltemodig innsats

– Det er 70 år siden Norge ble et fritt land. Nå rettes fokuset mot deres heltemodige innsats under krigen og vi står alle i takknemlighetsgjeld til dem, sier Hjort i talen under tildelingen.

– Min mamma er 91 år og hun sang alltid for meg på sengekanten om kvelden. Min favoritt var «Alltid freidig» og i siste vers står det «kjemp for alt hva du har kjært, dø om så det gjelder! Da er livet ei så svært, døden ikke heller.» Jeg husker at denne skulle hjelpe meg å komme over redselen for mørket, men for deg var dette virkeligheten, avslutter ordføreren.