Samarbeider med NASA

UiT – Norges arktiske universitet skal sette i gang et avansert forskningssamarbeid med den amerikanske romfartsmyndigheten NASA om oljesølovervåking.

FORSKERKOLLEGAER: Camilla Brekke (til venstre), Cathleen Jones fra NASA og Stine Skrunes fra UiT forbereder neste ukes oljevernøvelse utenfor Stavanger. Foto: Karine Nigar Aarskog, UiT.  Foto: Karine Nigar Aarskog, UiT.

FULLSKALA: I mange år øver oljebransjen og Kystverket på oljevernberedskap. Foto: Stine Skrunes, UiT.  Foto: Stine Skrunes, UiT.

OLJESØL: I øvelsene slippes det ut kontrollerte mengder olje i havet. Foto: Stine Skrunes  Foto: Stine Skrunes

OVERVÅKINGSFLY: Dette avanserte overvåkingsflyet fra NASA skal brukes i oljevernøvelsen. Foto: NASA.  Foto: JIM ROSS

nyheter

Norge er et av landene som er kommet lengst i verden når det kommer til å oppdage og overvåke oljesøl.

En av grunnene er at man i flere år har drevet fullskala øvelser utenfor Stavanger der oljebransjen og Kystverket har samarbeidet om kontrollerte oljeutslipp.

Tidligere har dette hovedsakelig dreiet seg om å teste ut oppsamling av olje med hjelp av lenser og annet verneutstyr.

Overvåking og analyse

UiT har i flere år deltatt i øvelsene for å teste ut satellittovervåkingssystemer, men nå skal også NASA være med.

– I år skal NASA delta med et avansert overvåkingsfly som vi skal bruke til overvåking, men også til analyse av oljeutslippene, forteller Camilla Brekke, førsteamanuensis i fysikk og teknologi ved UiT.

Forenklet kan forskningen forklares slik:

Olje av forskjellig type slippes ut i havet på Friggfeltet. Oljen får spre seg over et større havområde der satelitter og radarflyet – som opererer med forskjellige typer radar – kontrollerer og analyserer hvordan utslippene oppfører seg.

Bedre beredskap

– Om vi kan lære oss hvordan oljen oppfører seg, hvordan vi kan finne de høyeste konsentrasjonene – og analysere hvilke typer olje det handler om så kan vi spisse vår oljevernberedskap, sier Brekke.

Forskerne ønsker også å se på hvordan forskjellige typer olje påvirkes av vind, vann og andre fysiske forhold – og hvordan man kan følge denne påvirkningen med hjelp av satellitter av forskjellig type.

Gjesteforskere

Samarbeidet mellom NASA og Universitetet i Tromsø kom i stand etter at Brekke var gjesteforsker ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) i California i 2012.

– Vi begynte å snakke om å samarbeide om konkrete forskningsprosjekt der vi brukte radar – og nå er de her, sier Brekke.

Unikt i verdensmålestokk

To forskere fra NASA er i Tromsø denne uken for å forberede øvelsen i Stavanger.

Ifølge Brekke er fellesprosjektet nybrottsarbeid.

På sikt håper hun at resultatene fra forskningsprosjektet skal føre til felles publisering.

– Det er unikt i verden, og det er kjempeartig at vi har fått det til, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter